Lopás

2023.12.19. 10:58

Hamisított az egri idős férfi, hogy legyen áram a bérlakásában

Felszámolták a céget, így nem bérelhette tovább az ingatlant a cégtől a 78 éves férfi, de ez nem akadályozta meg abban, hogy hamis iratokkal továbbra is használja az áramot.

Heol.hu

Hamis magánokiratot használt fel az a most 78 éves férfi, aki ellen az Egri Járási Ügyészség  emelt vádat - adta hírül portálunknak dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

A vádirat szerint az idős terhelt több évvel ezelőtt Egerben ingatlant bérelt egy cégtől, ami felszámolás alá került. A felszámolóbiztos felmondta a bérletet, majd kikapcsoltatta az áramot a bérleményben. A vádlott azonban önkényesen továbbra is használni akarta az ingatlant, ezért hamisításra szánta el magát. E-mailen a felszámolóbiztos hozzájárulása nélkül hálózathasználati szerződés megkötését kezdeményezte az áramszolgáltatónál. A kérelemhez csatolt egy hamis nyilatkozatot, mely szerint a felszámolóbiztos hozzájárul az új szerződéshez és ahhoz, hogy onnantól kezdve a vádlott kapja a villanyszámlát.

Jogszabály:
Az okirathamisítás közbizalom elleni bűncselekmény, amit a tettes valamely okirattal kapcsolatosan követhet el. Az okiratoknak két fajtája ismeretes: a közokirat, és a magánokirat. A közokirat-hamisítás bűntettét jellemzően az követi el, aki saját kezűleg, vagy a kiállító hatóságot megtévesztve meghamisítja a közokirat tartalmát, illetve felhasználja a hamis, vagy más nevére szóló közokiratot. A magánokiratok esetében csak a felhasználás számít vétségnek, feltéve, hogy ez hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokirat esetében jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítása érdekében történik.

Az e-mail mellékleteként felhasznált magánokirat hamis voltára később fény derült. Az ügyészség a volt bérlőt hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A vádhatóság az ügyben pénzbüntetés tárgyalás mellőzésével történő kiszabására tett indítványt.

Áramlopásra is számos példa van vármegyénkben. Egy recski nő ellen is lopás gyanújával indítottak eljárást, de Kömlőn és Átányban is okoztak kárt a szolgáltatónak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában