Csalás

2023.12.19. 10:20

100 ezer forintért hamisították meg a hatvani cég adatait

A fiatalkorú vádlott lefizette társát, hogy az egy budapesti ügyvédi irodában saját nevében írjon alá cégalapítási iratokat, amelyeknek nem volt valóságtartalma.

Heol.hu

Az Egri Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádol két elkövetőt, akik közös elhatározással közvetve meghamisították a bírósági cégnyilvántartást - adta hírül portálunknak dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Mint ismertette az esetet, a vádlottak egyike, egy fiatalkorú, 100 ezer forintot fizetett a másiknak azért, hogy egy budapesti ügyvédi irodában a saját nevében írja alá azokat a hivatalos okiratokat, melyekre egy hatvani székhelyű vállalkozás nyilvántartásba vételéhez volt szükség. A lefizetett felnőtt azt a hamis látszatot keltette, hogy ő alapítja a céget, melyet ő fog majd vezetni is. Ez azonban nem felelt meg a valóságnak.

A valótlan tartalmú okiratokat az ügyvéd benyújtotta az Egri Törvényszék Cégbíróságára, ahol így a közhiteles cégnyilvántartásba olyan adatok kerültek, melyek alkalmasak voltak a cég partnereinek, valamint a hatóságoknak a megtévesztésére - fogalmazott a sajtószóvivő ügyész.

Jogszabály:
Az okirathamisítás közbizalom elleni bűncselekmény, amit a tettes valamely okirattal kapcsolatosan követhet el. Az okiratoknak két fajtája ismeretes: a közokirat, és a magánokirat. A közokirat-hamisítás bűntettét jellemzően az követi el, aki saját kezűleg, vagy a kiállító hatóságot megtévesztve meghamisítja a közokirat tartalmát, illetve felhasználja a hamis, vagy más nevére szóló közokiratot. A magánokiratok esetében csak a felhasználás számít vétségnek, feltéve, hogy ez hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú magánokirat esetében jog vagy kötelezettség létezésének, megváltozásának vagy megszűnésének bizonyítása érdekében történik.

A járási ügyészség úgynevezett intellektuális közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a két terheltet, akikkel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A valótlan adatokat időközben természetesen törölték az országos elektronikus cégnyilvántartásból - tette hozzá dr. Konkoly Thege László.

Nemrégiben volt egy hasonló eset, egy nőismerőse nevére íratta cégét az adócsaló Hevesben, a nő a szerződés aláírása után nem is foglalkozott az egésszel.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában