Pénzmosás

2024.01.22. 11:50

55 ezer helyett 2 ezerért vette meg a lopott biciklit a hevesvezekényi nő

A nő tudta, hogy a bicikli lopott, de nem foglalkozott vele, megvette 55 ezer forint helyett kétezerért.

Heol.hu

A Hevesi Járási Ügyészség többekkel szemben is vádat emelt pénzmosás elkövetése miatt - közölte portálunkkal dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész.

Az egyik ügyben benyújtott vádirat szerint egy 35 éves hevesi nő követett el pénzmosást tavaly júliusban azzal, hogy egy ismerőse által Hevesvezekényről eltulajdonított, 55 ezer forint értékű kerékpárt tavaly nyáron kétezer forintért megvett a tolvajtól annak ellenére, hogy az adott körülmények között tisztában volt a bicikli lopott voltával - ismertette az esetet a sajtószóvivő ügyész.

Jogszabály:
A hatályos Büntető Törvénykönyv úgy rendelkezik, hogy pénzmosást követ el az, aki a más által elkövetett büntetendő cselekményből származó vagyont megszerzi, felette rendelkezési jogosultságot szerez, vagy megőrzi, elrejti, kezeli, használja, felhasználja, átalakítja, átruházza, elidegenítésében közreműködik. Ez a törvényi tényállás gyakorlatilag megfelel a köznyelvben és a korábbi törvényben orgazdaságnak nevezett cselekmény tényállásának.

A járási ügyészség a vádiratában ez esetben pénzbüntetést indítványozott - tette hozzá a szakember.

kerékpár, tolvaj, bicikli, Hevesvezekény
Az eltulajdonított kerékpár
Forrás: Heves Vármegyei Főügyészség

Egy másik ügyre is felhívta a figyelmet. Nem emelt vádat az ügyészség azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron megvett ugyan egy betörésből származó tévékészüléket Pétervásárán, ám amikor egy ismerőse közölte vele, hogy az lopott, azonnal visszajuttatta a tulajdonosának, vállalva a korábban kifizetett vételár miatti nyolcezer forintos anyagi veszteséget.

(Főoldali képünk illusztrácó, forrás GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában