Köddé vált

2024.01.17. 18:00

Más profilképével kínált kütyüket, és lenyúlta a pénzt a bélapátfalvi csaló

Egy közösségi oldalon más nevét és profilképét felhasználva 60 embert csapott be a bélapátfalvi férfi, hogy előre fizetéssel műszaki cikkeket hirdetett meg eladásra. A kicsalt pénz elrejtésében élettársa is segített.

Heol.hu

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás, személyes adattal visszaélés és pénzmosás miatt emelt vádat a férfival szemben.

A vád szerint a bélapátfalvai férfi – az ügy egyik vádlottja – próbára bocsátás hatálya alatt állt, amikor 2022 júliusában az egyik közösségi oldal hirdetési felületén különböző informatikai eszközöket: okosórákat, játékokat, számítógépet, valamint elektromos szerszámokat hirdetett meg úgy, hogy a vételárat előre kérte utalni. A férfi eleinte a saját nevére létrehozott profillal hirdette meg a termékeket, amelyekkel ténylegesen sosem rendelkezett, így vevőinek teljesíteni sem állt módjában. A pénz megszerzését követően azonnal elérhetetlenné vált. 2022 szeptemberében a csaló már egy vétlen személy nevét és profilképét jogosulatlanul felhasználva csapta be vevőit, jelentős érdeksérelmet okozva ezzel a sértettnek, ugyanis a közösségi oldal a csalás gyanújába keveredett felhasználók között tüntette fel a profilját. Közel négy hónap alatt 60 személy esett a csaló férfi áldozatául, ők jellemzően 10 és 160 ezer forint közötti összegeket utaltak a vele folytatott előzetes egyeztetések alapján.

chat, csaó, bélapátfalvi férfi
A vádlottal folyatott chatbeszélgetés részlete
Forrás: ugyeszseg.hu

Amikor a férfi bankszámláit a károsultak bejelentései miatt zárolták, élettársa – az ügy másik vádlottja – négy különböző banknál új számlákat nyitott, hogy a csalással szerzett pénz elrejtését segítse. A nő nevén lévő bankszámlákra még további 1,3 millió forint érkezett.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényének helyt adva kötelezze őt az okozott kár megtérítésére. Élettársának pénzmosás bűntette miatt kell felelni, vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés az indítvány. Bűnösségükről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság hoz döntést.

chat, csaló, bélapátfalvi férfi
A pénz utalása után már nem tudták elérni a férfit
Forrás: ugyeszseg.hu

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, továbbá személyes adattal visszaélés vétségével vádolja és ezért vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság kötelezze őt az okozott kár megtérítésére. Élettársának pénzmosás bűntette miatt kell felelni, vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés az indítvány. Bűnösségükről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság hoz döntést.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában