Puff

2024.01.26. 17:16

Farkasvadászokért mentek a rendőrök Putnokon

A feltételezések szerint több farkassal is elbántak. Megyénkben is lőttek már ki példányt a nagyragadozóból.

Tóth Balázs

Szerda reggel Putnokon utcákat zártak le és két ingatlanban tartott házkutatást, illetve tartóztatta le a rendőrség az ott élő vadászokat.

A BOON információi szerint természetkárosítás, farkas(ok) kilövése áll az ügy hátterében. A jeladós szürke farkas kilövése után széles körű adatgyűjtésbe és nyomozásba kezdett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Borsodban a farkasok kilövése ügyében. A BOON már korábban fülest kapott arról, hogy két putnoki vadász került képbe, most pedig rajtuk is ütöttek.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata azt közölte a szomszédos megye napilapjával „2024. január 24-én Putnokon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hajtott végre helyszíni intézkedést, azonban a nyomozás érdekére tekintettel egyelőre nem áll módunkban az ügyről bővebb tájékoztatást adni”.

Információink szerint Felsőnyárádra is kivonultak a rendőrök és több farkas maradványait találták meg. Tavaly megrázta a közvéleményt, amikor egy svájci jeladós farkast a szomszédos megyében, nem messze a szlovák határtól lőttek ki, az elkövető azt állította, gyermeke lőtte le az állatot.

A Heol.hu megkérdezte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy Heves vármegyét, illetve működési területüket érintheti-e a farkasok elpusztítása, választ későbbre ígértek.

A BNPI 2021-es jelentésében egyébként számoltak be illegálisan elejtett bükki farkasról. Korábban a BNPI is tett már rendőrségi feljelentést, hiszen gyanítható volt, hogy illegálisan vadásznak a környéken megtelepedett néhány farkas családra. Akkor a nyomozás nem járt eredménnyel, vagy le sem folytatták, mert a farkas kilövésére felbujtás nem bűncselekmény. A 2021-es jelentés szerint a hosszú távú trendek alapján a nagyragadozó fajok állománya a BNPI területén az illegális elejtések ellenére

A faj monitorozása a kameracsapdás felvételek elemzésével, kidolgozott monitoring-protokoll alkalmazásával folyamatos a BNPI beszámolója szerint. Ennek eredményei a Bükkben, a Mátrában, a Tarna-vidéken, Nógrád megyében a faj stabil előfordulását igazolják. A faj megjelenése alföldi megtelepedése is várható. 2021-ben fajról több, mint 900 megfigyelést dokumentáltak. A farkas becsült állománya a BNPI területén található 4-5 territóriumon maximálisan 30-35 példány lehet az utódokkal együtt, melyeknek a mortalitása magas.stabilnak tekinthető, a fajok megőrzése biztosítottnak látszik. A faj genetikai vizsgálatának eredményei közt van már több elkülönülő farkas család azonosítása, azok származási kapcsolatainak felderítése is.

Azt is írták, hogy új, a nagyragadozó-humán konfliktusok esélyét növelő, veszélyeztető tényezőként jelent meg a farkas „elterelő etetése céljából” létesített, állategészségügyi és hulladékkezelési jogszabályi előírásokat is sértő, illegális dögterek üzemeltetése (ilyet találtak Bátorban). A faj élőhelyén kialakított dögterek körülményei a szerbiai farkasvadászati módszerekkel nagy hasonlóságot mutatnak. A nyomozóhatóság ez eljárást megszüntette.

2021. nyarán két elpusztult farkas teteme került elő, az egyik esetben a farkast a boncolás eredményei alapján az állat pusztulását egy, a testen áthatoló, élet kioldására alkalmas tárgy okozta. A nyomozó hatóság bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában