Vakon, telibe

2024.01.30. 16:56

Mintha csukott szemmel hajtott volna a villanybiciklis, mikor letörte a káli sorompót

Újra növekszik a vasúti átjárókban történő balesetek száma. A figyelmetlen, káli vasúti sorompó törőt pénzbírságra is büntetnék.

Hornyák Réka

Tavaly csökkent a balesetek száma a vasúti átjárókban, idén ismét emelkedni kezdett, mint maga a sorompó: egyszer lenn, egyszer fenn. Pedig csak egy kis figyelem kellene, valamint a KRESZ szabályainak a betartása és akkor nem lepődünk meg, hogyan kerül a mellkasunkra egy sorompó – tette közzé az összefoglalót Facebookon a Zsaru Magazin

Felelevenítették azt az esetet, mikor gurult egy elektromos kerékpár Kálban a vasúti átjáró felé. Az e-kerékpár nem nagy, mintha valami nyuszimotoron ülne az, aki vezeti. A villanybiciklis mintha csukott szemmel közlekedett volna a vasúti átjárónál ugyanis sem a tilos jelzést, sem a lehajtott félsorompót nem látta, egyszerűen nekiment, pedig a sorompó nem kicsi és a látási viszonyok is jók voltak. Ki tudja, mire gondolt, min ábrándozott a költő, aki, miután mellkasával letörte a félsorompót, megingott, lassított, majd megállt. 

A közterületi kamera által készített és a napokban nyilvánosságra hozott felvételen jól látható még az is, hogy miután leszállt a járműről, a vasúti sínekről pedánsan eltakarította, azaz egyszerűen az út szélére hajította a letört félsorompót. 

Mint írják, az eset tavaly októberben történt, a férfi ellen a napokban emeltek vádat. A vád tárgya a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség. A bűncselekmény büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés. Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az elkövetőnek szerencséje volt. 

A tavalyi statisztikákat látva kicsit fellélegzett a MÁV, valamint örültek a rendőrség közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberei is, ugyanis a MÁV hálózatán, a vasúti átjárókban történt balesetek száma jelentősen csökkent a 2022. évihez képest. 2023-ban a KRESZ megszegése vagy a közlekedők figyelmetlensége miatt 61 baleset történt vasúti átjáróban, ez az előző év eseteitől egyharmaddal kevesebb. Ehhez minden bizonnyal hozzájárult a MÁV Érj haza biztonságban! elnevezésű kampánya is, amelyet a vasúttársaság 2022 tavaszán indított el. 

Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy az eset számok nem csökkennek már tovább, ami azt illeti a helyzet megint rosszabbra fordult. A Zsaru Magazin közlése szerint a MÁV vasúti átjáróiban idén januárban eddig kétszer annyi balesetet regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában. 

Az első hónap eddigi hét balesete szerencsére csupán könnyű sérülésekkel járt, az ok ismét jellemzően a figyelmetlenség és a KRESZ megszegése volt. Hiába a tilos jelzés, hiába a leeresztett sorompó, sokan ügyességükben vagy a szerencsében bízva ezek ellenére is megpróbálnak átjutni a sínek túloldalára. De vannak olyan is, akik egyszerűen elméláznak és ráhajtanak az éppen lezárt sínekre, miközben tudják - a szabálytalankodó, az ábrándozó sofőr, a gyalogos és a kerékpáros is -, hogy a vonattal szemben nincs esélyük. 

A vasúti átjáróban történt balesetek egy része ugyanolyan érthetetlen, mint az e-kerékpáros esete. A lámpa tilos jelzést mutat, de az elektromos kerékpár jön, jön és jön. A vezetője pedig csak akkor lepődik meg, amikor a mellkasán egy sorompót talál, ami induláskor mintha nem lett volna ott. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Zsaru Magazin/Facebook)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában