Bűnügy

2024.01.09. 11:25

Pisztollyal követelte a benzinkút bevételét Hevesben

Múlt év december 21-én fegyverropogás riasztotta meg Prágában a Károly Egyetemen tartózkodókat és az annak környezetében élőket. A felsőoktatási intézmény 24 éves diákja 14 emberrel végzett, majd maga ellen fordította a pisztolyát. Korábban az apját is agyonlőtte, s még egy másik apát a gyermekével együtt. A cseh fővároshoz közeli falubeli otthonában a rendőrök egész fegyverarzenált találtak. Ennek apropóján jártunk utána, hogy hazánkban hogyan rendelkezik a büntetőtörvény a lőfegyverrel visszaélőkkel szemben.

Dr. Szalay Zoltán

A prágaihoz hasonló vérfürdők sajnos egyre gyakoribbak a világon. Elég csak az Amerikai Egyesült Államokban rendszeresen bekövetkező iskolai lövöldözésekre gondolni, amelyeknek főleg fiatalok az áldozatai. 

Persze, hazánkban, sőt, Heves vármegyében sem kell messzire visszamennünk az efféle szörnyű cselekedetek keresésében, hiszen tavaly október közepén például Hatvanban csaknem húsz fegyveres és felfegyverzett támadó rontott rá egy városbeli családra éjszaka. Tulajdonképpen a saját rokonaikkal akartak végezni egy régi sérelem miatt. Baseballütőkkel, kardokkal és fémgolyókkal megtöltött gázpisztolyokkal szerelték fel magukat. Szinte mindenkit megsebeztek. 
A brutális támadást egyébként egy biztonsági kamera rögzítette. A lövöldözők a valóságos ostrom során a gyerekszoba ablakát is betörték, a nők a fürdőszobába menekültek a kicsikkel. Egy idős férfit és egy fiút fejbe lőttek, egy férfinak pedig a kezét vágták meg. 

Ahogyan arról akkor lapunkban is beszámoltunk, a Hatvani Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indított büntetőeljárást az ügyben. Hét férfi ellen másnap elfogatóparancsot adtak ki. Utóbb a keresett személyek önként jelentkeztek a rendőrségen. 

A bíróság október végén a tettesek bűnügyi felügyeletét rendelte el alkalmazandó kényszerintézkedésként. 

Buntetojog.info portál szerint a Magyarországon hatályos Büntető Törvénykönyv (Btk.) 325. szakaszában szabályozott lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűncselekménye csakis szándékosan követhető el. Nézzük ezek után, vajon mit is tartalmaz a jogszabály erről a deliktumról. 

A Btk. említett paragrafusának az első bekezdése arról rendelkezik, hogy ezt a bűntényt az valósítja meg, aki lőfegyvert engedély nélkül megszerez vagy tart, azt engedély nélkül készít vagy forgalomba hoz, továbbá aki lőfegyvert engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz vagy azon átszállít, valamint a lőfegyver készítésére, megszerzésére, tartására vagy kereskedelmére vonatkozó engedély kereteit túllépi, illetve engedéllyel tartott lőfegyverét engedéllyel nem rendelkezőnek átadja. Ez a bűncselekmény alapesetének számít, ami bűntettnek minősül, s kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés-büntetést kaphat érte az elkövető. 

Ugyanilyen szankcióra számíthat a Btk. 325. szakaszának második bekezdése értelmében az, aki kézi- vagy vadászlőfegyverhez, továbbá sportlőfegyverhez tartozó, csekély mennyiséget meghaladó, vagy más lőfegyverhez tartozó lőszert engedély nélkül megszerez vagy tart. A csekély mennyiség egyébként a törvény értelmében tíz darab lőszer. 

Az is büntetendő, aki lőszert engedély nélkül készít vagy forgalomba hoz, engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz vagy azon átszállít, továbbá a lőszer készítésére, megszerzésére, tartására vagy kereskedelmére vonatkozó engedély kereteit túllépi, az engedéllyel tartott kézi- vagy vadászlőfegyveréhez, továbbá sportlőfegyveréhez tartozó, csekély mennyiséget meghaladó vagy más lőfegyverhez tartozó lőszert engedéllyel nem rendelkezőnek átad. 

A bűntény minősített esete az a büntetőjogi törvény rendelkezése szerint, ha azt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el. Ekkor viszont már a szankció is komolyabb, hiszen öttől tíz évig tartóan kerülhet rács mögé a tettes jogerős bírósági ítélet nyomán. 

A jogalkotó szándéka szerint még az is két esztendőre mehet vétség címén fegyintézetbe, aki bár engedéllyel tart kézi- vagy vadászlőfegyvert, továbbá sportlőfegyvert, illetve azokhoz tartozó lőszert, ám ezeket bejelentés nélkül az ország területére behozza, onnan kiviszi vagy azon átszállítja. 

A büntetőtörvény szóban forgó paragrafusa alapján az ennek a bűncselekménynek a megvalósítására irányuló előkészület is büntetendő, mégpedig három esztendei szabadságvesztéssel. 

Hogy milyen deliktum követhető el lőfegyver birtokában, arra példa az az eset, amely még 2015 augusztusában történt Heves vármegyében. Egy férfi az arcát maszkkal eltakarva besétált egy gyöngyösi üzemanyagtöltő állomásra, ahol az ott tartózkodó alkalmazottakat lőfegyverrel vagy annak utánzatával megfenyegette és tőlük a bevétel azonnali átadását követelte. Amikor a rémült dolgozók átadták neki a pénzt, gyorsan távozott a helyszínről. 
Ellene körözést adott ki a rendőrség az ügyben, s később sikerült a tettes nyomára bukkanni. 

A fegyver- és lőszertartás előírásai

Hazánkban a fegyvertörvénynek is nevezett 2004. évi XXIV. törvény és a 253/2004. számú, a fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendelet foglalkozik a lőfegyverek tartásával összefüggő előírásokkal. Ennek alapján alapvető szabály: magánszemély kizárólag sportlövészeti, vadászati vagy önvédelmi célra tarthat fegyvert. A fegyvertartási engedély kiadásához, a lőfegyver tartásához egészségügyi alkalmassági vizsgálat is szükséges, az előírt elméleti és gyakorlati jártassági követelményeket kell teljesíteni. Minden lőfegyvertartó személynek kötelessége biztosítani, hogy a birtokában lévő lőfegyvert szabályos, biztonságos körülmények között tárolja. A működőképes lőfegyvert a tartására jogosult által lakott vagy visszatérő módon látogatott lakásban ürített állapotban, biztonsági zárral ellátott szekrényben, illetéktelenektől elzárva kell tárolni. A lőszert a működőképes lőfegyvertől elkülönítve, biztonsági zárral ellátott szekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített dobozban, illetéktelenektől elzárva kell tartani. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában