Úton

2024.02.22. 06:50

Itt vannak a baleseti gócpontok Hevesben

A közútkezelő felmérése szerint a tavaly fölmért hetvenkilenc veszélyes útszakasz közül nyolc Heves vármegyében található. A jellemzően hatvani és gyöngyösi baleseti gócpontok esetében főleg az elsőbbség megadással van probléma.

A Magyar Közút Nzrt. 2023-ban is baleseti góckutatást végzett a kezelésében lévő közúthálózaton. Mint kérdésünkre megírták, a 2020-2022. évi személysérüléses baleseti adatok alapján munkatársaik 103 baleseti gócpontot találtak (43 lakott területi és 60 lakott területen kívüli helyszín). Ezek közül a baleseti okok elemzése és a helyazonosítók vizsgálata alapján 79 baleseti gócpontot azonosítottak, amelyekre beavatkozási javaslatokat készítettek. A kritikus pontok között 8 Heves vármegyei is található, de itt nem történt halálos baleset. Az országos listán tizenhat helyszínen történt halálos kimenetelű baleset, a 4-es út szolnoki szakaszán négy is (a hét ütközés közül), de ezzel a súlyozott balesetszámban második, az első egy dunavarsányi útszakasz, harmincegy balesettel, bár ezek között nem volt halálos, súlyos is csak egy.

Baleseti gócpont a 21-es úti csomoópont
Baleseti gócpont a 21-es úti csomópont
Forrás:  Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A közútkezelő szerint nincs mindenhol szükség beavatkozásra, mert több helyszínen az előző években már változtattak. A kisebb költségű fejlesztéseket 2023-ban megvalósították, vagy tervezéssel előkészítették. Ezek lehetnek burkolati jel festési, táblázási, közvilágítás fejlesztési vagy jelzőlámpás csomóponttá történő átépítési munkák. A jelenleg is folyamatban levő tervek elkészítése után a jelentősebb beavatkozásokat (körforgalom, többlet forgalmi sávok építése) pedig a jövőben, ütemezetten, egyéb közlekedésbiztonsági projektek keretében lehet megvalósítani. A közútkezelő fölhívta a figyelmet arra, attól, hogy egy úton van baleseti gócpont, attól még nem „halálút”. Viszont egy út lehet a legrosszabb baleseti mutatószámokkal rendelkező úgy, hogy nincs rajta baleseti góchely. Sőt, a baleseti góchely jobb, mint egy halálos áldozatokat szedő út, mert be tudnak avatkozni lokálisan. A balesetek legfőbb oka egyébként az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása.

A gócpontok között az országos tizedik helyre került a 21-es út hatvani, külterületi szakasza

Itt az M3-ról a Miskolc felől érkezők hajtanak le, illetve Budapest felé lehet fölhajtani. Ez ma már jelzőlámpás kereszteződés. Itt négy súlyos és hat könnyű sérüléssel járó baleset történt a vizsgált időszakban, jellemzően keresztirányú ütközések fordultak elő. A csomópont másik, Hatvanhoz közelebbi szakasza a listán a harminchatodik (a megyében pedig a harmadik) itt három súlyos és három könnyebb sérüléses baleset történt. Hatvanban, illetve környékén van további három veszélyesnek ítélt útszakasz. Az egyik a 3104-es (Turai) út Hatvan, Tura és Boldog külterületét is érintő szakasza, ahol két súlyos és öt könnyebb kimenetelű balesetet regisztráltak és ezzel a halmozódással a lista 46. helyére került. A Turai út és a 3-as út kereszteződése szintén a veszélyesebbek közé tartozik nyolc balesettel, amelyek közül egy volt súlyos, ez a gócpontok között az ötvenedik. Hatvanban a 3-as főút átkelési szakaszának egyik részén egy súlyos és öt könnyű baleset következett be, ez szintén fölkerült a kritikus listára a 67. helyen.

Baleseti gócpontok országos lista

  • 10. a 21-es út hatvani, külterületi szakasza
  • 36. a 21-es út Hatvanhoz közelebbi szakasza
  • 46. a 3104-es (Turai) út Hatvan, Tura és Boldog külterületét is érintő szakasza
  • 50. Turai út és a 3-as út kereszteződése 
  • 67. Hatvanban a 3-as főút átkelési szakaszának egyik része

 

Baleseti gócpont két csomópontban is van Gyöngyösön

Számos figyelmetlenség történik Gyöngyösön és környékén is, a megye második legnagyobb városában két olyan csomópont is van, ahol jobban kellene figyelniük a közlekedőknek. A 3-as főút és a Karácsondi út kereszteződése az egyik ilyen, ezen a helyszínen három súlyos és hat könnyebb sérüléssel járó baleset is történt, jellemzően keresztirányú ütközések fordultak elő. A csomópont az országos 21. helyet csípte meg. A Karácsondi út külterületi szakasza, a 3204-es is veszélyes, méghozzá a nagy kanyarnál, ahol a vizsgált időszakban hat baleset is bekövetkezett, amelyek közül három súlyos sérülést is eredményezett. Gyöngyösön a 24-es út és a Bethlen Gábor utca kereszteződése is fokozott odafigyelést kíván az autósoktól, a jelzőlámpás kereszteződésben oldalirányú ütközések és utoléréses balesetek is bekövetkezhetnek. A itt történt kilenc baleset közül nyolc könnyebb sérüléssel járt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában