Gondatlanság

2024.02.20. 10:45

Elaludt a volánnál a sofőr, két ember súlyosan megsérült Kiskörénél

Kisköre felé igyekezett az autóval, balesetet okozott. Az eset azért történhetett, mert a sofőr elaludt a volánnál.

Molnár Helga

Az Egri Járási Ügyészség a közelmúltban egy közúti baleset gondatlan okozásának vétség miatti indult bűnügyben – közölte dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész. A központi járási ügyészség megrovás alkalmazása mellett megszüntette a büntetőeljárást azzal a férfival szemben, aki 2022 nyarán Kisköre felé igyekezett autójával, melyben felesége és kiskorú fia is utazott. A gyanúsított egy jobbra tartó kanyarban fáradtsága miatt elaludt, járművével letért az úttestről és a kocsi elejével egy fának ütközött. A balesetben a két utas súlyosan megsérült.

A fotó a rendőrség helyszíni szemléjén készült. A képen az autó baleset utáni véghelyzetet látható.
A fotó a rendőrség helyszíni szemléjén készült. A képen az autó baleset utáni véghelyzetet látható.
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A Büntető Törvénykönyv alapján megrovásban kell részesíteni azt, akinek a cselekménye az elbíráláskor olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy a törvény szerint alkalmazható legkisebb büntetés kiszabása, vagy intézkedés alkalmazása szükségtelen. A megrovással az ügyész helytelenítését fejezi ki a jogellenes cselekmény miatt, és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől. A büntetőeljárás szabályai szerint az ügyészség megszünteti az eljárást, ha megrovást alkalmaz.

Közlekedési ügyekben a közeli hozzátartozók között alkalmazzák leggyakrabban a megrovást, amikor a gyanúsított gondatlan szabályszegése miatt egy – vagy több – rokona sérül meg súlyosan a balesetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában