A megelőzés fontos

2024.02.17. 11:25

Halálos lakástüzek pusztítottak Hevesben is, így előzhetőek meg

Tragikus tűz történt több alkalommal is 2023-ban, emlékeztetett a Katasztrófavédelem. Tavaly három lakás volt halálos.

Molnár Helga

Tavaly Heves vármegyében 293 lakástűz keletkezett, ezen tűzesetekben 3 ember vesztette életét. A tűzzel érintett otthonokban jellemzően nem voltak füstérzékelők – emlékeztetett a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Az egyik eset még áprilisban történt, amikor egy műhelytűzhöz riasztották a tűzoltókat vasárnap hajnalban Hevesen. Hevesi Katalin tűzoltó alezredes, helyettes katasztrófavédelmi  szóvivő érdeklődésünkre akkor elmondta, hogy a hevesi, a füzesabonyi, a gyöngyösi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre érkezett. Az egységek négy vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a lángokat. A munkálatok közben kihoztak a műhelyből egy gázpalackot, amelyet visszahűtöttek. A műhely melletti épületben talált két gázpalackot nem érte hőhatás. Az egységek az utómunkálatok során találtak egy holttestet a leégett épületben, halálos tűzesettel néztek szembe.

heves, tűz, műhely, holttest, halálos
A tűz oltása után egy holttest került elő
Forrás: Agria Tv

A másik alkalommal arról számoltunk be, hogy halálra égett egy férfi a Heves megyei Balatonon. A július végi eset kapcsán kiderült, hogy a tragédiát valószínűleg egy rosszul elnyomott vagy elejtett cigarettacsikk okozta. A ház tele volt felhalmozott holmikkal, ezek miatt terjedt olyan gyorsan a tűz, hogy a férfi nem tudott kimenekülni, teljesen összeégett a teste.

Advent első vasárnapján egy lakóház egyik szobájában keletkezett tűz Apc településen, a Sport utcában. A száz négyzetméteres lakóház egyik szobájában egy ágymelegítős matrac gyulladt ki. A tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt a mentőszolgálat munkatársai oltották el. Amikor a hatvani hivatásos tűzoltók a helyszínre érkeztek, lángok már nem voltak, az egység átvizsgálta az épületet és átszellőztette a lakást. A tűz keletkezésekor az épületben egy ember tartózkodott, akinek a gyors beavatkozás ellenére sem lehetett már az életét megmenteni.

Már idén is történt egy tragédia. Február elején Karácsondról érkezett jelzés, a Petőfi Sándor úti épülethez egy járművel vonultak a gyöngyösi tűzoltók. A gázpalackról működő tűzhely és környezete égett egy négyzetméteren. A tüzet a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A tűzben azonban egy középkorú nő életét vesztette.

Ebben a karácsondi családi házban gyulladt ki a konyha
Halálos lakástűz, ebben a karácsondi családi házban gyulladt ki a konyha
Forrás: Tények.hu

Jó tanácsok, így kerülhetőek el a halálos tűzesetek

A katasztrófavédelem emlékeztet rá, országosan, ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, de még súlyos sérülés sem, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még saját testi épségük kockáztatása nélkül meg tudják fékezni a lángokat. Ehhez egy otthoni porral vagy habbal oltó készülék használata ajánlott.

Mint írják, fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek. Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket. Kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk. Tartsuk távol a gyúlékony anyagokat a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk azokat! Ügyeljünk arra, hogy a fűtési rendszerek karbantartottak legyenek, és csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk!

A nyílt láng használatára fokozottan figyeljünk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy biztosan eloltottuk a gyufát, gyertyát, vagy éppen a cigarettát. Fokozottan figyeljünk az idős, egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre. Baj esetén pedig a 112-es segélyhívó számon azonnal értesítsék a tűzoltókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában