Gondatlan veszélyeztetés

2024.02.15. 15:40

Megfulladt a beteg az ételtől: felfüggesztett az ítélet

Kihirdette az ítéletet szerdán a Füzesabonyi Járásbíróság abban az ügyben, amely halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult büntetőeljárás. Egy pszichiátriai intézet betege halt meg azért, mert a vádlottak mulasztása miatt szobatársa megmaradt ételét a szájába tömte, majd rosszul lett.

Sike Sándor

Az Egri Törvényszék sajtószóvivője, Hoszné dr. Nagy Tímea bíró portálunkat arról tájékoztatta, hogy mindkét vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, illetve előzetes mentesítésben részesült. Ez annyit jelent: ha nem kell a végrehajtást elrendelni, büntetlen előéletük megmarad az elitélteknek.

A sajtószóvivő elmondta: a bíróság az elsőrendű vádlottat bűnösnek találta foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért őt egy év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a szabadságvesztést – annak elrendelése esetén – fogházban rendelte  végrehajtani. A vádlott a szabadságvesztésből – annak elrendelése esetén – legkorábban a büntetés kétharmad részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság előzetes mentesítésben részesítette a terheltet.

Ugyanezt a büntetést szabta ki, s ugyanebben a vádban mondta ki bűnösnek a járásbíróság a másodrendű vádlottra, s ő is előzetes mentesítésben részesült. A bíróság egyetemlegesen kötelezte a vádlottakat a bűnügyi költség Magyar Állam részére történő megfizetésére – tette hozzá Hoszné dr. Nagy Tímea.

Mint korábban portálunk megírta a pszichiátriai intézet gondozottjának halála akkor következett be, amikor ételosztást követően a szakápoló és a gondozó elhagyták a sértett szobáját úgy, hogy nem győződtek meg arról, hogy mindenki elfogyasztotta-e az ételét. A néhai beteg a vádlottak távozását követően elvette szobatársa maradék ételét, azt a szájába tömte. Még a szobai csaphoz odament, ott rosszul lett, s hiába jött segítség, az életét nem tudták megmenteni.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában