Vádemelés

2024.03.08. 10:12

Nem jött be a tiszanánai fiatal nagy terve, aki meglopta szüleit

Meglopta szüleit, majd ismeretlen tettesre kente a dolgot, végül kiderült az igazság.

Heol.hu

A Hevesi Járási Ügyészség hatóság félrevezetésének vétségével vádol egy 23 éves fiatalembert, aki meglopta szüleit, pontosabban a frissen vásárolt telefonjukat tulajdonította el, majd azért, hogy ezt leplezze, hazudott az anyjának, aki a hallottakat valóságnak gondolva bejelentést tett a rendőrségen. Minderről dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész tájékoztatta portálunkat.

A rendőrség is kiment a helyszínre, de még nem tudták hogy a fiatal meglopta szüleit
A rendőrség is kiment a helyszínre, de még nem tudták hogy a fiatal meglopta szüleit
Forrás: Shutterstock

Az ügyészi vád szerint a szüleivel Tiszanánán együtt élő terhelt tavaly októberben elhatározta, hogy a közös lakásban ellopja felmenői frissen vásárolt mobiltelefonját. Azt is kitervelte, hogy a lopást rákeni egy ismeretlen betörőre.

Meglopta szüleit, de nem is ezért kell felelnie

Ennek megfelelően az egyik éjszaka magához vette a készüléket, majd kiment az udvarra, ahol kitolt egy kerékpárt a fészerből, azután tolvajt kiáltott. Az álmából felriadt anyjának azt állította, hogy látta, amikor egy sötét alak éppen viszi a biciklit, miközben a ház egyik ablakán benyúlva ellopja a mobilt, és azzal elmenekül. A megtévesztett asszony erre kihívta a rendőrséget, és a bólogató fiú jelenlétében elmondta nekik a hallottakat. A valótlan történet alapján nyomozás indult, melynek során végül kiderült az igazság. A szülők nem kérték gyermekük megbüntetését a sérelmükre elkövetett cselekményért, ezért a telefonlopás kapcsán a nyomozó hatóság magánindítvány hiányában megszüntette az eljárást a terhelttel szemben.

Ugyanakkor az igazságszolgáltatás elleni szándékos bűncselekménynek minősülő hatóság félrevezetése miatt vádemelésre került sor, melynek keretében az ügyészség indítványt tett arra, hogy a bíróság rendelje el a közvetett tettesként vádolt fiatal terhelt pártfogó felügyeletét, emellett intézkedésként kötelezze őt jóvátételi munka végzésére.

A hamis vád nem játék

A Büntető Törvénykönyv szerint aki hatóságnál büntető eljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja hogy valótlan, az a hatóság félrevezetésének vétségét követi el, amennyiben nem valósul meg az ennél súlyosabban büntetendő hamis vád bűncselekménye.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában