Ítélet: bűnös a vállalkozó

2024.04.17. 07:52

Ráomlott a fal az alkalmazottakra, egyikük belehalt a sérüléseibe

A Gyöngyösi Járásbíróságon ítélet született – már a hétfői előkészítő ülésen – abban a büntetőperben, amelynek vádlottját halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indíványozott felelősségre vonni az ügyészség. A gondatlan vállalkozó a lehető leghosszabb időre, öt esztendőre felfüggesztett egy év hat hónap szabadságvesztést kapott.

Sike Sándor

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a bűnösnek talált W. Z.-t a bíróság egy  év hat hónap szabadságvesztéssel sújtotta, melynek végrehajtását öt  év próbaidőre felfüggesztette.

A szabadságvesztés végrehajtási fokozata – elrendelése esetén – fogház. A szabadságvesztés végrehajtásának elrendelése esetén a vádlott feltételes szabadságra bocsátható, annak legkorábbi időpontja a büntetése kétharmad részének kitöltését követő nap. A bíróság a vádlottat 5 év időtartamra eltiltotta a kőműves foglalkozás gyakorlásától.

A sajtótószóvivő közölte azt is, hogy a bíróság kötelezte a terheltet, hogy az Egri Törvényszék Gazdasági Hivatalának külön felhívására fizessen meg a Magyar Állam javára 933 ezer 952 forint bűnügyi költséget. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés bejelentésére.

Az ítéleti tényállás szerint W. szóbeli megállapodást kötött egy nyaralóként használt ingatlan tulajdonosával, hogy a területre beton falakból készült gépkocsi beállót épít. A munka megszervezése, a szükséges építőanyagok beszerzése, a munkaerő biztosítása és a teljes munkafolyamat irányítása is a vádlott feladata volt.

Noha a kivitelezéskor az alkalmazottai többször jelezték, hogy a rendelkezésükre bocsátott anyagok a kocsibeálló kivitelezésére alkalmatlanok, a terhelt ezeket az észrevételeket "elengedte a füle mellett", s a munkálatok további folytatására utasította beosztottjait az általuk kifogásolt építőelemekkel.

A baj pedig bekövetkezett: gépkocsibeálló falazata munkavégzés közben leomlott, s ennek következtében a néhai elsőrendű sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy a helyszínen meghalt. Az omlás következtében a másik munkásnak nyolc napon túl gyógyuló sérülései lettek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában