Szabadságvesztés

2024.04.23. 14:28

Sok van a rovásán a hatvani autósüldözés résztvevőjének

Az Egri Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot az ügyben.

Heol.hu

Az ügyészség cserbenhagyás vétségével vádolja azt a férfit, aki 2022 őszén Hatvanban haladt autójával, amikor a rendőrök megkülönböztető fény-és hangjelzés együttes használata mellett követni kezdték és megpróbálták intézkedés alá vonni. A férfi mit sem törődött a hatóság jelzéseivel és megállás helyett nagy sebességgel menekülni kezdett a rendőrök elől. A vádlott az esős időben az eltúlzott sebessége miatt megcsúszott, áttért a szembejövő sávba, ahol érintőlegesen nekiütközött egy szabályosan közlekedő másik autónak - közölte portálunkkal dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Kiemelte, a balesetben személyi sérülés nem történt, erről azonban a férfi nem győződött meg, hanem a gépjárművel, nagy sebességgel továbbment Aszód irányába. A vádlott haladása során több KRESZ szabályt is megszegett.

A helyettes sajtószóvivő ügyész kifejtette, a férfi jelenleg más ügy miatt bűnügyi felügyeletben van. A komolyabb tárgyi súlyú másik ügyre figyelemmel az ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság ezt a közlekedési bűncselekmény miatti ügyet egyesítse a másik, kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő bűnügyhöz. Az ügyészség vádiratában – figyelemmel az esetleges egyesítésre is – végrehajtandó szabadságvesztés, közúti járművezetéstől eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Törvény
Ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg a cserbenhagyás vétségét valósítja meg, mely cselekmény egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bíróság a vádemelés után, az ügyészség és a nyomozó hatóság a nyomozás során egyesítheti az eljárás azonos szakaszában folyamatban lévő ügyeket, ha azok együttes elbírálása – különösen az eljárás tárgyára vagy a büntetőeljárásban részt vevő személyekre tekintettel – célszerű.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában