Illegális hulladék

2024.05.23. 12:38

Saját udvarát használta szemétlerakónak egy hatvani férfi

Megszegte a szabályokat egy középkorú férfi, aki az általa használt hatvani ingatlan udvarán tavaly májusig csaknem fél tonna használt gumiabroncsot, valamint több mint ötven tonna kommunális hulladékot halmozott fel.

Heol.hu

A fotó a helyszínen készült, a hulladék elszállítása előtt

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Konkoly Thege László sajószóvivő ügyész csütörtöki tájékoztatása szerint ezeket később át kívánta válogatni azért, hogy a szemét egy szerinte hasznosítható részét piacokon értékesítse.

A környezetvédelmi hatóság tudomást szerzett az illegális felhalmozásról, ezért arra kötelezte az érintettet, hogy a jelentős mennyiségű hulladékot szállítsa el, és hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező szervezetnek adja át. Erre nem került sor, viszont a Heves Vármegyei Főügyészség Közjogi Szakága büntetőeljárást kezdeményezett az ügyben. A rendőrség a nyomozást elrendelte, majd lefolytatta, a Hatvani Járási Ügyészség pedig a bizonyítékok alapján vádat emelt a férfival szemben a Hatvani Járásbíróság előtt. A Heves Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya a hulladékot még a nyomozás során elszállíttatta a helyszínről, természetesen a gyanúsított költségére.

Dr. Konkoly Thege László arról is beszámolt, hogy a hulladékról szóló törvény értelmében általánosságban tilos a hulladékot felhalmozni, a gyűjtés, a szállítás, a kezelés szabályaitól eltérő módon elhagyni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni és kezelni. Az, akinek az ingatlanán hulladék képződik, kivételként legfeljebb egy évig végezheti annak gyűjtését az ingatlan területén hulladékgazdálkodási engedély nélkül azzal, hogy ott legfeljebb három köbméter egyértelműen az ingatlanán képződött, nem építési és bontási hulladékot, valamint legfeljebb 10 köbméter, egyértelműen az ingatlanon képződött építési és bontási hulladékot gyűjthet.

Az ügyészség különösen jelentős mennyiségű hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolja a terheltet. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés. A vádhatóság a vádiratában arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság az előkészítő ülésen – beismerése esetén – ítélje másfél év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönre a vádlottat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában