Bűnügyek

2018.10.12. 14:00

24-es úti autós üldözés: ha a rendőr nem ugrik el, elüti a vádlott

Az előzetes várakozással ellentétben­ továbbra sem hozott ítéletet az Egri Törvényszék abban a büntetőperben, amelynek terheltje V. R. Cs., a vád pedig egyebek között hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete. Az ­eljárási törvény július 1-jei módosulása okán az eljárást dr. ­Jávori Tünde egyesbíróként ­viszi tovább.

Sike Sándor

A várakozások szerint az Egri Törvényszék ítéletet hirdetett volna a ­legutóbbi tárgyaláson V. R. Cs. vádlott ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészség a terheltet – más vádpontokon túl – hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt indítványozza felelősségre vonni. Bár az igazságügyi gépjárműszakértő elkészítette válaszát a bíróság kérdéseire, az elsőfokú eljárást nem lehetett ítélettel lezárni, mert ügyészi indítványra a bíróság további bizonyítást rendelt el.

A vádirati tényállás szerinti cselekmény az Egerbakta és a megyeszékhely között 2016 őszén lejátszódott rendőri autós üldözés, aminek végén útzár segítségével állították meg a vádlott kocsiját. A vádhatóság szerint a folyamatos közúti veszélyeztetés során a terhelt el akart ütni egy rendőrt. A korábbi, nyár eleji tárgyalásra az elsőfokú bíróság két kiegészítő szakértői véleményt várt, amelyek közül az igazságügyi gépjárműszakértőé nem érkezett meg. Ő ugyanis – törvényes keretek között – halasztást kért. Ez az irat az elmúlt heti tárgyaláson már rendelkezésre állt, s a bíró, dr. Jávori Tünde ismertette is azt.

A szakértőnek egyebek között azt kellett megválaszolnia, hogy a vádlott – egy úthiba kikerülése miatti – hirtelen balra, majd jobbra kormányzó mozdulata elkerülhetővé tette-e teljes mértékben az őt leállítani szándékozó rendőrrel való ütközést. A dokumentumból kitűnt, hogy a terhelt BMW-jének közlekedési folyosója öt centiméterrel kívül esett a sértettnek a gépjármű elhaladása idejére megállapítható tartózkodási helyén. Ugyanakkor a szakértő leszögezte, hogy az elütés elkerüléséhez szükség volt a rendőr menekülésére is.

A vádlottat végül szűk helyre szorították be a hatóság emberei, miután majdnem elütötte egy társukat. (Fotó: Ládi László)

Helyt adott az ügyészi indítványnak a bíróság, ami arra irányult, hogy keresse meg az elsőfokú bíróság a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központját, azt tudakolva, hogy az közlekedéspszichológiai kérdések vizsgálatára feljogosított szervnek minősül-e. Ha igen, tőlük kérjen szakvéleményt a bíróság.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában