füzesabony

2017.07.19. 15:48

Nem csak a kert élteti őket

Féléves összegzést kértünk a füzesabonyi kertbarátoktól, akik rendkívül mozgalmas hónapokat tudhatnak maguk mögött. Széles körű tevékenységükről Nagy László, a Kertbarát Kör elnöke adott tájékoztatást.

Barta Katalin

A megyénkben működő kertbarátkörök egyik legsikeresebbje a füzesabonyiaké. A lelkes tagság minden év elején ­megalkotja programját, s azokat nagy sikerrel bonyolítja le. Nagy Lászlót összegezte munkásságukat:

– Januári közgyűlésünkön értékeltük a 2016-os évet, majd levetítettük az ötéves évfordulónkra készített kisfilmet. Az utóbbit, s még néhány­ kiemelkedő fontosságú újságcikket átadtuk Sipos Attila­ önkormányzati képviselőnek, a települési értéktárbizottság vezetőjének, valamint Kovácsné Szűcs ­Noémi helyi képviselőnek. Ekkor fogadtuk el az idei, igen tartalmasnak nevezhető programunkat is. Első közös megmozdulásunk a magyar kultúra napján való részvétel volt. Szokásunkhoz híven, csapatunk az idén is együtt ünnepelt ­március ­15-én. Köztudott, hogy az Egészségügyi Központ által szervezett ismeretterjesztő előadások törzsközönsége is a kertbarátokból tevődik ki. Erre az esztendőre is számos szakmai előadást terveztünk, kiváló szakemberek közreműködésével. Nagyon színvonalas tájékoztatást hallhattunk a februári foglalkozásunkon dr. Nagy Béla genetikustól, egyetemi tanártól Mit kell tennünk, mielőtt a mag a földbe kerül címmel. Többéves vágyunk teljesült, amikor Fajcsák János biogazdálkodó, mezőgazdasági szakember a tapasztalatait, élményeit átadva vázolta, hogyan lehet vegyszermentesen gazdálkodnunk a kiskertekben.

Virágládákat is összeszereltek és feltöltöttek az iskolásoknak
Fotós: Beküldött

A tavaszi kerti ­munkákról Nagy Szabolcs, a Heol kertészeti tanácsadója a szélsőséges időjárásra való tekintettel ­felhívta a kertészkedők figyelmét a várható rovarinvázióra, a kártevőkre, valamint a gombabetegségekre és azok kezelésére, illetve arra, hogy miként védjük meg növényeinket.

Ismereteiket nemcsak előadásokkal, hanem szakmai tanulmányutak szervezésével igyekeznek bővíteni.

– Idén is a tervezettnél több önkéntes munkát végeztünk – folytatta a kör vezetője. – Háromszor a füzesabonyi COOP ABC melletti parkban sövényt vágtunk, füvet nyírtunk, virágokat átültettünk. Tizenöt-húsz ember szorgoskodott a parkban egy-egy alkalommal.

Már hagyomány, hogy évről évre a Pöttömke Óvoda Föld napja rendezvénysorozatába is bekapcsolódunk.

– Előkészítjük a virágágyásokat a hat óvodai csoport részére, fát metszünk, virágokat ültetünk és jól érezzük magunkat a gyerekekkel, az óvodapedagógusokkal – fogalmazott az elnök, akitől megtudtunk, hogy nagy segítséget nyújtottak a Széchenyi István Katolikus Általános Iskola fásítási és virágosítási programjához. Összeszerelték a virágládákat, kiszállították a helyszínekre, majd földdel feltöltötték, végül a tanárokkal beültették virágokkal.

Rendszeresen részt vesznek az évente az Ifjúsági Parkban megrendezett Civil Expón. A sátorban idén is bemutatták az egyesület széles körű tevékenységét. Újságcikkek, fotók, kertészeti és hagyományőrző kellékek, virágok kerültek a standjukra. Ezúttal a kertjeikben termelt zöldségek, gyümölcsök, valamint az ezekből készült finomságok kóstolására is lehetőségük volt a látogatóknak. Nem véletlen, hogy immár ötödik alkalommal nyerték el a sátorszépségverseny első díját.

Debreceni kertbarátoknál is jártak

Felvették a kapcsolatot a debreceni Mathiász János ­Kertbarát Klubbal és igen kellemes napot töltöttek együtt. A két kertbarátkör bemutatta tevékenységét, majd a város nevezetességeivel ismerkedhettek a füzesabonyiak. Idegenvezető kalauzolásával megtekintették a Csokonai Színházat, a Szent Anna csonkatemplomot, a városházát, a ­Kossuth teret, a nagytemplomot, az Oratóriumot, a kollégiumot, majd az Aranybika üvegtermében választékos, tartalmas, finom ebéd következett. Vendéglátóik elvitték őket a ­debreceni egyetem Pallagi bemutatókertjébe (gyümölcsösébe), ahol a különböző technológiák alkalmazásáról dr. Dremák Péter egyetemi tanár tartott élménydús tájékoztatást. A debreceni kertbarátok a helyi jellegzetességgel, finom slambuccal és saját készítésű boraikkal vendégelték meg a csapatot.

 

 

Barta Katalin

 

Címkék#Kertelünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában