BESENYŐTELEK

2017.08.31. 06:32

Felejthetetlen jubileumi fesztivál: nyújtották, töltötték a réteseket

Tökös, mákos, meggyes és túrós rétes, az elmaradhatatlan főzőverseny, s méltán híres sztárvendégek koncertjei ölelték körbe a besenyőtelkiek hétvégi rendezvényét.

Juhász Henrietta, [email protected]

A Dr. Berze Nagy János Általános Iskola udvarán szombat reggel nem a diákok sertepertéltek, hanem az a tizenegy csapat kavargatta ételeit, akik neveztek a tizedik Rétesnap főzőversenyére. Mint azt Dósa Tibor ­királyi ­főszakács, a zsűri egyik tagja is elmondta a színpadon értékelésében, ugyan nem nevezett sok csapat, de akik jelentkeztek, igazán finomakat főztek, ekképp nehéz döntés elé állították őt és zsűritársát, Szepesi Iván séfet.

A szintén színpadra szólított Szepesi úgy fogalmazott: a versenyzők közösségi összefogása és hozzáállása példamutató volt. A különdíjat végül a Babéta Team nyerte vaddisznópörköltjével, amit dödöllével kínáltak. Harmadik helyen a Besenyőtelki Pacsirták babgulyása, második helyen pedig a Karcagi Kanálforgatók birkapörköltje végzett, ők egy második fogást is készítettek a versenyre. A képzeletbeli dobogó első fokára a Besenyőtelki Hagyományőrző Alapítvány csapata állhatott, akik autentikus töltött káposztát kínáltak.

Ezen a napon hirdették ki a Besenyőtelek értékei fotópályázat nyerteseinek névsorát is. Az első alkalommal szervezett megmérettetésen Tóthné Veres Katalin különdíjat nyert, Szeredi Attila lett a harmadik, míg Mlinkóné Barzsó Mária a második helyen végzett. A nyertes fotót az ifjú Petrik Janka készítette.

Három-négy mázsa liszt volt az alapja a hétvégén kisült több mint tízezer rétesnek Fotó: Berán Dániel

– Ez, mint az összes többi rendezvényünk is arról szól, hogy megmutassuk magunkat. Tavaly megígértük, hogy a tizedik alkalomra egy felejthetetlen fesztivált szervezünk – nyilatkozta Bozsik Csaba polgármester. Elmondta azt is, a helyi idős asszonyok is készítettek rétest, s törekedtek arra­, hogy átadják a fiatalabbaknak az évszázados receptet.

– Százhúsznál is többen dolgoztak azon, hogy elkészüljön a több mint tízezer rétes a vendégek számára – tudhattuk meg a település vezetőjétől.

Vonzó a fesztivál

A gondolat, hogy fesztivál formájában mutassák a rétest mint gasztronómiai nevezetességet, még 2008-ban ­fogalmazódott meg a település vezetőiben. Idén olyan vendégeket sikerült meghívniuk sok más kulturális szervezet mellett, mint Takács Nikolas,­ ­Zséda, Caramel vagy épp ­Tihanyi Tóth Csaba és Bognár Rita. A nap tűzzsonglőr-bemutatóval és tűzijátékkal ért véget.

Nem fukarkodtak a hozzávalókkal

Urbánné Tuza Éva, a Besenyőteleki Bóbita Óvoda és Bölcsőde vezetője, a rétessütés szervezője megosztotta velünk, mennyi alapanyagra volt szükség a több mint tízezer rétes elkészítéséhez.

– Kétszáznegyven kilogramm túrót, másfél mázsa meggyet, ötven kilogramm mákot és hatvan kilogramm sütőtököt használtunk fel a sütéshez a százötven kilogramm ­cukor és három-négy mázsa liszt mellett. Két helyszínen sütöttünk, összesen négy sütőben – árulta el, hozzátéve: liszt, só, ­langyos víz, és hosszú pihentetés szükséges ahhoz, hogy jó legyen a rétes tésztája. Urbánné Tuza Éva elmondta, nagyrészt az óvoda dolgozói, hivatali dolgozók keze munkájának volt köszönhető a finom rétes, a rendezvény sikerességéhez a helyi iskola dolgozói is hozzátettek, széles körű összefogással jöhetett létre a fesztivál.

Juhász Henrietta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában