noszvaj

2017.10.29. 12:20

Az évszázadok során­ már számos viszontagságot túlélt

Egészen az Árpád-korig nyúlik vissza a noszvaji református­ templom története. A műemlék épület történetéről Anda Tiborral­, a község református lelkipásztorával beszélgettünk.

Süli Kinga

A templom egyediségét a korábbi fakazetták másolatai adják Fotó: Berán Dániel

Noszvaj egyik ékessége a református templom, amely több száz éves múltra tekint vissza. Az épület helyén már az Árpád-korban is templom állt, egy, a jelenleginél jóval kisebb, torony nélküli építmény, amit aztán az idők folyamán folyamatosan bővítettek. A 14. században egy gótikus szentélyt alakítottak ki, és egy tornyot is emeltek a templom nyugati végén, a 15. században pedig ismét bővítették. Ezt követően már csak felújítás, valamint díszítés valósult meg, egészen 1928-ig, amikor is lebontották az objektumot, és megépült a jelenlegi templom – mesél az előzményekről Anda Tibor. A lelkipásztor hozzátette, az Árpád-­kori templomból egy részt azonban megtartottak, a ­templom oldalbejáratánál egy gótikus nyílás idézi fel az egykori templom szépségét.

– Az 1928-as újjáépítésre azért volt elsősorban szükség, mert a korábbi épület állapota már annyira leromlott, hogy a felújítások sem segítettek, ezért a teljes lerombolás majd újjáépítés mellett döntöttek, így egy nagyobb, impozánsabb templommal gazdagodott a település, amely több mint háromszáz személy befogadására képes. Az épület hangulata azonban nem változott, igyekeztek megtartani a letisztult, hagyományos vonalat – fejtette ki Anda Tibor. Rámutatott, a templom egyik fő nevezetessége az 1600-as években készült kazettás mennyezet, amelyet az idők folyamán többször is felújítottak, jelenleg pedig az egri Dobó István Vármúzeumban tekinthető meg, a templomban a legszebb darabok másolatai láthatók.

A templom egyediségét a korábbi fakazetták másolatai adják Fotó: Berán Dániel

– A mennyezet összesen negyven kazettából állt, és virágmotívumok, valamint bibliai és egyháztörténeti szimbólumok láthatók rajtuk. A kazettákat az ­1928-as lebontás után először a miskolci Herman Ottó múzeumba szállították, majd az ­egri Dobó István Vármúzeumba kerültek restaurálásra, és azóta is ott láthatók. Az új templomba csak 2001-ben került néhány másolat, Gelsei­ Sándor művész munkájának köszönhetően – részletezte a lelkipásztor. Hozzátette, a templomot bejelentkezést követően bárki megtekintheti.

A hadúr védelmébe vette Noszvajt

A Noszvaji Református Gyülekezet hivatalosan 1558-ban alakult, Figedy János birtokos hozta a településre az első protestáns prédikátort. A legenda szerint a település törököktől való megmenekülése annak köszönhető, hogy egy török­ hadúr, amikor a térségben járt, megismerkedett a református vallással, megtért, és védelmébe vette Noszvajt, Bükkzsércet, valamint Cserépfalut, ahol szintén nagyon erős volt a református gyülekezet. Egészen a huszadik századig a református vallás volt mérvadó a településen, majd folyamatosan teret hódítottak más felekezetek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában