eger

2017.10.02. 06:56

Nem hagyják veszni, bővülhet az egri patikamúzeum

Lassan már két éve ­bezárt az egri patikamúzeum, amelynek léte több évszázadra nyúlik vissza. A kiállítóhelyiség üresen árválkodik, mindeddig nem történt felújítás a területén. Dr. Löffler Erzsébet történész-muzeológussal beszélgettünk az épület történetéről, valamint a jövőbeli terveknek is utánajártunk.

Süli Kinga

– Az Uránia mozi bezárásával egy időben, közel két esztendeje zárt be a megyeszékhelyen a Telekessy ­István Patikamúzeum. Az a kiállító­hely, amelynek a létrejöttét a jezsuita rend szerzeteseinek köszönhetjük. A törökök kiűzetése után érkeztek a rend tagjai a városba, és nyitották meg iskolájukat, majd építkezésbe fogtak, rendházat és templomot építettek – mesélt a kezdetekről dr. Löffler Erzsébet.

Hozzátette: – elsőként rendházat építettek – a mai Gárdonyi Géza ­Ciszterci Gimnázium­ helyén –, ­ebben kapott helyet egy patika, amelynek bevétele olyan magas volt, hogy ebből tudták finanszírozni a templomuk építését a későbbiekben.

– A jezsuiták sok ­missziós úton vettek részt Amerikában, Ázsiában, és ­rengeteg gyógynövényt hoztak be Európába­ ezekről a földérszekről, melyeket aztán saját patikáikban értékesítettek. Így állandó bevételi forrásuk volt, amelyből a szegényeket támogatták, valamint építkezéseiket finanszírozták. Amikor Mária Terézia 1773-ban feloszlatta a rendet, egy időre bizonytalanná vált a patika sorsa, néhány évig a szemináriumé volt, majd átvette a ciszterci rend. Utóbbiak azonban eladták a gyógyszertárat Spetz József gyógyszerésznek, aki átköltöztette a saját házába, amely a mai Kepes Központ helyén volt – részletezte a történész. Kiemelte továbbá, hogy a tulajdonosváltásoknak ezzel nem szakad vége.

Jövő évre ígérik az illetékesek, hogy újra megnyílik a Telekessy István Patikamúzeum Fotó: Berán Dániel

– Köllner Lőrinc az ­1900-as évek elején vásárolta meg a patikát, amelyet átköltöztetett a saját házába, ahol később a patikamúzeum is létrejött. Ezt még számos tulajdonosváltás követte, majd államosították a gyógyszertárat. Néhány évre 1968-ban bezárták, a bútorzat pedig a Dobó István Vármúzeumhoz került. Hosszú évekig üresen tátongott a patika, majd 1987-ben nyitották meg a patikamúzeumot, amely egészen 2016-ig várta a látogatókat. Remélhetőleg néhány éven belül helyreállítják, és ismét fogadhatja majd az érdeklődőket. Annál is inkább, mert a patikamúzeum berendezései közül néhány több száz éves, vétek lenne hagyni elenyészni őket – zárta le mondandóját Löffler Erzsébet.

A patikamúzeum berendezése jelenleg a Dobó István Vármúzeum raktárában található, ahol a restaurálását várja. Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója megkeresésünkre elárulta, a múlt évben pályáztak a bútorzat restaurálására, de nem jártak sikerrel, így idén biztos nem kezdődhet el a berendezés helyreállítása. Hozzátette, önerőből nem tudják a restaurálást megvalósítani, ugyanis több millió forintos tétel lenne, és ezt nem tudják előteremteni.

A patikamúzeum sorsáról megkérdeztük Habis Lászlót, Eger polgármesterét is, aki közölte, három fontos feladatot szeretnének mielőbb elvégezni, hogy újranyithasson a tárlat.

– Az elsődleges feladat lesz a patikamúzeum épületrészének felújítása, ezt ­követően pedig meghatározó, hogy megoldjuk a Csiky Sándor utca­ csapadékvíz-elvezetését. Azért, hogy többször ne önthesse el a környékbeli ingatlanokat – köztük a patikamúzeumot is – az esővíz. Ennek megoldása tavasszal várható a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A harmadik feladat a múzeum berendezésének restau­rálása lesz, amire ­2018-ban szeretnének forrást találni. Ezen feltételek teljesülését követően már megnyithatóvá válna a múzeum, melyet hosszabb távon jegyirodai vagy más „praktikus” funkcióval szeretnének bővíteni, hogy ezzel biztosítsuk a fenntartható működést – fejtette ki a Heolnak­ a városvezető.

Két komoly tűzvészt, s árvizet is túlélt már ez a gyógyszertár

– A gyógyszertár, amíg a mai Kepes Központ épületében volt megtalálható, két tűzvészt is átvészelt az idők folyamán. Első alkalommal, amikor teljesen leégett az a lakóépület, amelyben volt, egyemeletesre bővítették az épületet, a második tűzvész bekövetkezése után pedig már kétemeletesre – árulta el dr. Löffler ­Erzsébet. Hozzátette, ezt követően festették fel a homlokzatra a Fati partus feliratot, ami latinból lefordítva azt jelenti, a végzet szülötte. Mégpedig azért, mert akárhányszor leégett, ­mindig nagyobb, ráadásul impozánsabb lett. A patika a tűzvészeken felül még árvizet, valamint számos beázást is átvészelt az évtizedek alatt. Leginkább az utóbbinak köszönhető, hogy a jelenlegi helyiség nagyon benedvesedett, jócskán károsodtak a falai, emiatt pedig komoly kár keletkezett a több száz éves berendezésben is, amely jelenleg restaurálásra vár.

Süli Kinga

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában