ivád

2017.10.05. 15:18

Nagy napra készülnek Ivádon

A pár száz lelkes Ivádon dr. Nemeskéri János antro­pológus professzorra emlékeznek a helyiek. A ­tudós hosszú éveket szentelt az ivádi­ belházasságok kutatására.

Barta Katalin

Az alig négyszáz lelkes észak-hevesi kis faluban nagy napra készülnek október ­14-én. Az önkormányzat képviselői döntésének értelmében e napon posztumusz díszpolgári címet ­adományoznak Nemeskéri­ János professzornak, aki éveket fordított az Ivády családfa kutatására. Ivád a világon található azon pár település egyike, ahol degeneráció és fogyatékosság nélkül házasodtak a falubeliek egymással.

Ivádon a legtöbb lakost a ma is Ivádynak hívják, sokszor azonos keresztnévvel, akár egy családon belül is. Ezért a családfát – ami világhírű, hiszen a XVI. generációra visszamenőleges – hadakra bontják, a könnyebb azonosítás végett.

Még 2003 augusztusában az akkori polgármester, Ivády Gábor­ szervezett először a faluban Ivády-találkozót. Ekkor a sportpályán mutatták be a végtelen hosszúságúnak tűnő családfát, amelynek ma már több mint ötezer ága van. Az ivádiak lelkesen böngészték, hol helyezkednek el ők és felmenőik, leszármazottaik.

Májusban döntöttek úgy a helyi képviselők, hogy a községért sokat tevők elismeréseként Ivád ­díszpolgári címet és Ivádért díjat alapítanak. Elsőként a díszpolgári címet dr. Ivády Viktor fizikus kapta, az Ivádért díjat pedig Kovács Béláné tanító néni, aki harminc éven át tanította a település kisiskolásait. Ugyanebben az elismerésben részesült az ivádi asszonykórus is.

Valyon László ­polgármester a Hírlap kérésére azt is elmondta, azért esett a választásuk Nemeskéri professzora, mert munkásságával méltó és maradandó emléket állított a kis falunak, s az Ivády nevet viselőknek.

Adalékok a professzor életrajzából

Nemeskéri János 1914. ­április 9-én született Budapesten. Diplomázás után számos településen folytatott antropológiai kutatást. A Magyar Nemzeti Múzeum Néprajzi Múzeumának munkatársa volt, majd az Országos Történeti ­Múzeum Régészeti Tárában az antropológiai gyűjtemény gondozója. 1965-től a KSH Népességtudományi Kutató Intézetében volt tudományos tanácsadó. innen is ment nyugdíjba. Régészeknek antropológiát adott elő a budapesti tudományegyetem bölcsészkarán. 1953–1958 között, majd 1960–1980-ig elnöke volt az MTA Biológiai Tudományok Osztálya mellett működő Antropológiai Bizottságnak.

Méltóképpen ünnepelnek

Az ünnepség október 14-én délelőtt fél tizenegykor kezdődik a művelődési házban, ahol Valyon László polgármester köszönti a résztvevőket, majd Maczkó Mária, Magyar Örökség és Prima Primissima díjas népdalénekes kalotaszentkirályi és palóc dalokat énekel. A díszpolgári cím ünnepélyes átadása után dr. Nemeskéri János munkásságáról tart előadást dr. Joubert Kálmán humánbiológus, a Központi Statisztikai Hivatal Kutató Intézetének tudományos munkatársa. Ezután egy Ivádról készült filmet vetítenek le, majd az alkalomra készült kiállítást tekinthetik meg, amelyen archív dokumentumokkal mutatják be a helység előző századát.

Barta Katalin

Címkék#Ivád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában