mátrafüred

2017.11.14. 21:23

Jégkárok: figyelni kell a határidőt

November 30. a határideje az online felületen benyújtható kárenyhítő juttatási kérelmeknek. A megyében jelentős kár érte a gazdálkodókat ebben az évben.

Azok a korábban kárt szenvedett gazdálkodók, akik ezt az időpontot most elmulasztják, a későbbieknek nem tudnak már hová fordulni – erre hívta fel a figyelmet Bokros Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szakértője a gazdáknak tartott tájékoztatón.

A téli és a tavaszi fagy után a májusi jégeső sem kímélte a szőlőt és a gyümölcsösöket.

– Az eddigi bejelentések alapján meglehetősen nagy számú kárenyhítő igényt nyújtanak be a kárt szenvedett gazdák novemberben – tudatta a fórumon Bokros Katalin. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara biztosítási szakértője a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában összegyűlt gazdálkodók előtt kiemelte, hogy a károsultak a kamarától minden információt és segítséget megkapnak, de helyben a falugazdászok is segítenek az adatlap kitöltésében. Összesen 25 milliárd forintot különített el a kormány erre a célra.

– A legfontosabb, hogy a november elsejétől harmincadikáig terjedő időszakban van egyedül lehetőségük elektronikus felületen beadni a kárenyhítő juttatási kérelmüket mindazoknak a termelőknek, akiknek a kormányhivatal már korábban megállapította a májusi vagy későbbi káresetek miatt keletkezett kárukat – hangsúlyozta a szakember.

H. É.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában