újratervezés

2017.12.20. 11:15

Melyek a tennivalók, amíg téli álmát alussza a kertünk?

Decemberben a kerti teendők inkább a ház körüli munkákra és tervezgetésre szorítkoznak már. A jó kertész azonban ilyenkor sem unatkozik.

Barta Katalin

Fagymentes időszakban még télen is érdemes a legszükségesebb munkákat elvégezni a kertben Illusztráció Fotó: Shutterstock

Decemberben a kerti teendők inkább a ház körüli munkákra és tervezgetésre szorítkoznak. A téli napok alkalmasak a kerti szerszámok, rotációskapák, permetezőgépek és fűnyíró gépek átvizsgálására és javítgatására. Érdemes ilyenkor gondot fordítani rájuk, mert a tavaszi használatba vételkor felmerülő apró hibák elhárítására, vagy alkatrészek pótlására akkor már nem mindig lesz időnk. Nagyon fontos, hogy fagymentes helyen tároljuk permetezőgépeinket. Ha ezt elmulasztjuk, kellemetlen meglepetésben lehet részünk tavasszal, hiszen a fagy hatására a rézből és műanyagból készült részek elrepedhetnek, tönkremehetnek az esetlegesen bennük maradt folyadék miatt – ezt javasolja Nagy Szabolcs, rovatunk állandó tanácsadója.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy az előző évről megmaradt növényvédő szert száraz és fagymentes, más eszköztől, terméktől, terménytől, élelmiszertől elkülönített, zárható helyen tároljuk. A fagymentes tárolás nagyon fontos, mivel a szerek fagy hatására kristályosodhatnak, a por alapúak cementálódnak, ezért a későbbiekben rossz oldódásuk miatt elveszíthetik gombaölő és rovarölő hatásukat, legrosszabb esetben perzselést is okozhatnak növényeinken. Írjuk össze, melyek azok a vegyszerek, amiket sikerrel használtunk, mely növényekre volt hatásos és milyen kártevőket, kórokozókat állítottunk meg velük.

A szereket nézzük át szavatossági idejük szerint és az esetleg már lejártakat adjuk le az erre kijelölt átvevőhelyekre. Semmiképpen ne dobjuk ki a szemetesbe!

A meleg lakásban a téli estéken megtervezhetjük a jövő évi vetésforgót is, amit papírra rajzolva a tavaszig módosíthatunk, finomíthatunk még.

Miért is fontos tulajdonképpen ez? A talaj állapota, a növények igényei és az optimális tápanyag-felhasználás egyensúlyát a vetésforgó alkalmazása szolgálja a kertben. Ennek az a lényege, hogy a kis, közepes és nagy igényű zöldségeket területenként, ágyásonként váltva helyezzük el, ezeket évente felcseréljük.

Gyümölcsösünkben még nem késő most sem az őszi lemosó permetezést ­elvégezni, ha napközben négy-öt óra fagymentes időszakunk van, mivel a permetlének van ­ideje ezen idő alatt rászáradnia a növényeinkre és az áttelelő gombák ellen megfelelő hatást érhetünk el. Persze, a növényvédelemben is igaz lehet az a mondás, hogy jobb később, mint soha. Ha már gyümölcsfáinkat rendezgetjük, most van itt az ideje annak is, hogy a tavaszi oltásra ágakat gyűjtsünk gyümölcsfáinkról, amiket pincében homokba vagy nedves papírba téve elvermelhetünk. Díszkertünkben is akad még teendőnk: a díszfüvek szárát fogjuk össze zsineggel, hogy a téli csapadékból a lehető legkevesebb jusson a tövükbe, nehogy megrothad­janak.

Címkék#Kertelünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában