dormánd

2018.01.25. 11:20

Az épülő M25-ös új lehetőségeket nyit Dormándnak

Ritkán szerepel a hírekben Dormánd. A település polgármestere azt mondja, azért mert teszik a dolgukat és nem verik nagydobra, hogy mi történik. Most, hogy épül az M25-ös, a falu, ami tekinthető a Tisza-tó kapujának még jobb helyzetbe kerülhet, hiszen a megyeszékhely negyedórányi autózással elérhető lesz.

Sike Sándor

Kasza Andrea egyike azoknak, akik a közeli városba, Füzesabonyba járnak dolgozni. Gyerekkora óta él a faluban, jól ismeri. Szerinte vidéken általában viszonylag kevés a munkahely. Aki nem a polgármesteri hivatalban, a kereskedelemben dogozik, vagy nem közmunkás, az eljár máshová. De Dormándnak pontosan az az előnye, hogy nem csak a szomszédba, még Egerbe is nagyon könnyen be lehet jutni, sőt, többen még Miskolcra is eljárnak.

– Azt látni, hogy rendben a falu. A középületeket, a Remenyik-házat, a kastélyt is felújították. Mi azt csak kultúrnak hívtuk fiatal korunkban. Ott volt a mozi és a presszó. Akkoriban nagyobb élet folyt, de a falu rendezvényeit ma is ott tartják. Túl a rendbe rakott középületeken, a karbantartott parkon új ravatalozót is építettek. Nem egy lepusztult faluról van szó. Sokat jelent, hogy a kerékpárút is elkészült. A vidéki embernek a drótszamár az útitársa, a biztonság pedig nagyon fontos, mert a 33-ason elég nagy a jövés-menés – fogalmaz Andrea.

Szerinte annak is nagy szerepe van a mindennapokban, hogy az önkormányzat és a polgármester addig-addig mesterkedett, míg megtartották az általános iskola alsó tagozatát. Hogy a kis gyerekeknek nem kell utazni, az nagy segítség nekik és a szülőknek. A felsősök többsége viszont Abonyba jár iskolába.

Rajna Kálmán polgármester szerint egyre vonzóbb lesz Dormándon élni Fotó: Berán Dániel

Rajna Kálmán polgármester abban bízik, hogy az épülő M25-ös új lehetőséget nyit a falu életében. Ezzel együtt az elmúlt évtized fejlesztései megalapozzák a község jövőjét. A felszíni csapadékvíz-elvezetést sikerült megoldani. Évtizede kiépült a csatornahálózat, az utakat járdákat felújították. Legutóbb éppen tavaly.

– Mindkét főutat, a 33-ast, és 31-est is felújították. Korszerű kerékpárút és járdahálózat is épült ki hozzá a fő közlekedési út mentén. Dormándot nagyon felöltöztették. Meg is érdemli, hiszen a település a Tisza-tó kapuja. Itt jönnek le az autópályáról, vagy a 31-esen itt jönnek be. Itt látja azt az autózó, hogy hová érkezett, fejlett-e a település – mondja a faluvezető.

A polgármester szerint a lakosság lélekszámának minimális a csökkenése. Betudható ez a jó infrastruktúrának, hogy mindennap rendel a háziorvosuk, működik itt fiókgyógyszertár és védőnőjük is van. Működtetnek gyermekjóléti szolgálatot, családsegítő intézményt. Itt van a felújított Latinovits-kastély. Számos rendezvényt hoznak ide a Juhtenyésztők Országos Szövetségének elnökségétől kezdve egészen a takarmányforgalmazókig. Nagyon sok házasságkötést is tartanak a kastélyban még Füzesabonyból, sőt Egerből is, mert gyönyörű a környezet.

– Ha megépül az autóút, tíz perc lesz Eger. Nagyon sokat jelent ez. Ehhez társulnak a nagyon kedvező ingatlanárak. Jönnek fiatalok, most hatan-nyolcan vettek lakást, még Füzesabonyból is. Nyolcvanmillió forintból felújítjuk az óvodát és új részt is építünk sószobával, speciális foglalkoztatóval. Ezzel itt tudjuk tartani az itt élőket, meg hozni ide olyanokat, akiket megnyernek ezek a körülmények – mondta Rajna Kálmán.

Az elszármazottnak öröm hazajönni

A hatvanharmadik évében járó Tóth Sándor itt született. Huszonhét éve postai kézbesítő, jól ismeri a falut. Úgy ­gondolja utolsó szolgálati évét tölti a nyugdíj előtt. Arra a kérdésre, hogy mi változott az utóbbi évtizedek alatt, azt mondja, hogy itt is úgy van, mint más helyeken. Napjainkban Füzesabonyba a fémművekbe, azaz ma már Pikopackba járnak sokan dolgozni. A faluban inkább közmunkát találni. Dormánd megközelíthetősége viszont nagyon jó. Azt is kérdezzük, mit szeret szülőfalujában. Szerinte az ember, ahová született, oda kötődik. Az emlékeket kifejezetten szereti Dormándban. A testvérei elszármaztak innen, de ők is mindig azt mondják, hogy milyen jó érzés nekik hazajönni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában