Tisza-tó

2018.02.25. 06:50

Az idén látványosan változnak a strandok

Már konkrét terveik vannak megyénk Tisza-tó parti településeinek arra a Magyar Turisztikai Ügynökség által koordinált pályázatra, melynek keretében szabadvízi strandjaikat fejleszthetik.

Sokan kedvelik a Tisza-tavat, idén még vonzóbbá teszik a kikapcsolódni vágyóknak Fotó: Korsós Viktor

A Tisza-tó mellett található Sarud kedvelt hely a pihenni, kikapcsolódni vágyók körében, s itt az elmúlt években több vendégcsalogató fejlesztés is történt. A további, magasabb színvonalú igények kielégítéséhez azonban jó lehetőséget biztosít a már említett fejlesztési keret. A község polgármestere elmondta, a terveik már elkészültek, melyeket be is nyújtottak. Tilcsik István arról szólt, a strand üzemeltetőjével, Kücsön Gyulá­val közösen alakították ki a minél vendégcsalogatóbb ötleteiket, melyek közül reményeik szerint minél több megvalósulhat.

Céljuk, hogy a turistáknak komfortosabb, széles igényeket kielégítő beruházásokat hajtsanak végre. Ezek között említette például egy félsziget megteremtését, mellyel a partfelületüket is növelni tudják.

– A jegyszedő teraszunkat is szeretnék megnagyobbítani, illetve mobil beléptető­kapukat létesíteni. Belépéskor néha igen hosszú sor van, mely ezzel elkerülhető lenne – fogalmazott a faluvezető.

A fejlesztés részeként parkolókat, új burkolatokat alakítanának ki az utakon, de tereprendezésekre, közműfejlesztésekre is fordítanának. A polgármester fontos pontként említette a vendéglátóhelyek számának, valamint a fedett területeknek a növelését is. Terveik között szerepel még egy hangosbemondó rendszer kiépítése, valamint kerékpáros, horgászati szolgáltatási egység kialakítása is.

Sokan kedvelik a Tisza-tó környékét, idén még vonzóbbá teszik a kikapcsolódni vágyóknak Fotó: Korsós Viktor

Megvannak már az elképzelések Tiszanánán is a hozzávetőleg ötvenmillió forintos beruházásra. Sok olyan újítást valósítanának meg, melyekkel a gyermekkel érkező családoknak is kedveznének. Külön fürdőrészt létesítenének a kisebbeknek, emellett sokféle élményjátékot is biztosítanának. A polgármester arról szólt, esztétikai szempontok is előtérbe kerültek terveikben, hogy minél vonzóbbá tegyék strandjukat. Dr. Tóth József kifejtette, egyebek között új utcabútorokat, egyedi, fából készült napozóágyakat helyeznének el, s az árnyékos helyek növelése érdekében fákat is ültetnének. Kicserélnék utcai lámpáikat, s a villamos hálózatot is korszerűsítenék a területen. A mai kor igényeinek megfelelve wifielérést is szeretnének biztosítani, s a biztonság érdekében térfigyelő kamerákat helyeznének el. Úgy véli, ezek a fejlesztések már a minőségi turizmus irányába mutatnak. Mindezeken túl – más forrásból – további újításokat is terveznek.

Nagy lehetőségnek tekinti a pályázatot Kisköre polgármestere is. Magyar Csilla úgy fogalmazott, voltaképp egy Tisza-tavi márka valósulhat meg az egységesebb arculat kialakításával, s az eltöltött vendégéjszakákat is növelheti a településeken. Mindemellett e helységek egymást is segítenék a turizmusban. Remélhetőleg minél többen, s hosszabb időt is töltenek el a tóparti városokban a vendégek. Az új beléptetőrendszerekkel pedig mérni is tudják a látogatók számát, amellett, hogy gyorsítja a folyamatot.

A városvezető arról is szólt, zárt és szabadtéri közösségi tereket terveznek, parkosítanának, s új világítótesteket is kihelyeznének. Szeretnének még több vendéglátóhelyet, s tervezett vízparti attrakciójukkal újabb lendületet adhatnak a látogatószámnak. Szavai szerint a pályázatban érintett hét település a térség hajtó­motorja lehet a turizmusban.

Hétszázmillió tóparti településeknek

A tavaly megjelent kormányhatározatban kiemelt turisztikai desztinációként említik a Tisza-tavat, amelynek szabadvízi strandjai fejlesztésére hétszázmillió forintot biztosítanak. Ezekben szerepel az abádszalóki, a kiskörei, a poroszlói, a sarudi, a tiszabá­bolnai, a tiszafüredi, valamint a tiszanánai strand fejlesztése. A leírásban szerepel, hogy ezek egységes, a komfortérzetet nö­velő, az élményígéretet fokozó és a környezettudatosságot erő­sítő fejlesztései valósulnak majd meg. Az érintett polgármesterek szerint a beruházásaikra szánt összeg helységenként eltérő lehet, melyeket különböző szempontok alapján határoznak meg. Hogy mely tervük lesz szemmel látható, az az elbírálás után derül ki, s az is, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak. A zöld utat kapott fejlesztéseiket azonban még idén meg kell valósítaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában