Eger, Zagyvaszántó

2018.03.09. 15:02

Elfajult a kocsmai italozás: minősített emberölés a vád

Kocsmai italozást, majd verekedést követően meghalt egy ember az éjszakában négy éve. A megyei főügyészség előbb két ember ellen emelt vádat. Egyikük időközben elhunyt, társa emberölésért kilenc évet kapott. A Debreceni Ítélőtábla a per újratárgyalásáról döntött. A vád most különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság.

Sike Sándor

Az „állandó szereplők” ott voltak, a tanúk és szakértők nem jöttek el a tárgyalásra Fotó: Sike Sándor

A hatályon kívül helyezés következtében elsőfokon eljáró Egri Törvényszék tanácsának csütörtöki tárgyalásán érdemben nem haladt előrébb az a büntetőper, amelynek ma már egyetlen vádlottja 2014 tavaszán követte el tettét a vádirat szerint. Igaz, egyszer már bíróság kimondta G. Péter bűnösségét társtettesként elkövetett emberölés bűntettében, amiért őt kilenc év börtönnel sújtotta a törvényszék egy másik tanácsa. A 2016 őszén kihirdetett verdikttel szemben, három nap gondolkodási időn belül mindkét fél, a vádhatóság és a terhelt is fellebbezést jelentett be. Az így a Debreceni Ítélőtáblára került ügyben azonban a másodfokú bíróság ítéletet megsemmisítő végzést hozott.

A kilenc év börtön helyett súlyosabb verdikt jöhet

A hatályon kívül helyezett ítélet kilenc év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és kilenc év közügyektől eltiltás volt. A törvényszék ítéletében rendelkezett közel félmillió forint bűnügyi költség vádlott általi megfizetéséről is, illetve arról, hogy a fennmaradó több mint 11 millió forint költséget az állam viseli. Ezek a rendelkezések azonban semmivé lettek a másodfokú eljárás végén. Ugyanakkor G. Péter vádlott egyáltalán nem könnyebbülhetett meg. Ennek oka, hogy a megismételt eljárásban a vád már minősített emberölés, amelyért ad abszurdum életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Európa szerte keresték, meg is találták a tanút

Az Egri Törvényszék dr. Vitai Ildikó vezette tanácsa csütörtökre tanúkat idézett, illetve tervezte még igazságügyi orvos szakértők, dr. Fullajtár Borbála és dr. Kozma Mihály meghallgatását. Utóbbiak részben külföldi tartózkodás és halaszthatatlan hivatalos elfoglaltság miatt kimentették magukat, a négy várt tanú közül pedig senki sem jelent meg. Közülük különösen a stuttgarti címmel rendelkező ténytanúra, Gy. K. A-ra, és az ismeretlen helyen tartózkodó lánytestvérére, Gy. M-re számít a védelem. Ezért is dr. Holló Szabolcs ügyésztől eltérően a védőügyvéd nem fogadná el a korábbi vallomásaik felolvasással történő ismertetését, ragaszkodna a személyes meghallgatásukhoz. P. T. tanú vallomásának a bizonyítási eljárás részévé tételét viszont felolvasással is elfogadta mindkét fél.

Az „állandó szereplők” ott voltak, a tanúk és szakértők nem jöttek el a tárgyalásra Fotó: Sike Sándor

Elrendelte a törvényszék egy másik tanú körözését

Ami a Németországban élő fiatalember távolmaradását illeti: őt korábban a bíróság által kiadott személyi körözés alapján az Interpol is kereste, mi több meg is találta. A törvényszéknek megküldött stuttgarti címre ment is az idézés a tárgyalásra, de arról, hogy mi lett a sorsa a levélnek, még nem érkezett vissza a kézbesítési ív. Most rendelte viszont el az elsőfokú bíróság Gy. M. személyi körözését, akinek tartózkodási helyéről eddig semmit nem sikerült kideríteni. A negyedik idézett tanú J. M. címéről viszont pontos információkat kapott a bíróság a Hatvani Rendőrkapitányságtól, így ő idézhető lesz a májusra elnapolt tárgyalásra.

A tárgyalás berekesztését megelőzően az Egri Törvényszék végzésében helyt adott G. Péter kapcsolattartási kérelmének, majd kitűzte az új határnapot.

A vádirat kegyetlen ölésről szól

Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott 2014. április 23-án egy zagyvaszántói presszóban az időközben elhunyt társával együtt italozott. Itt keveredtek konfliktusba a már részeg sértettel. A zárórát követően az erősen ittas vádlott, társa és a sértett hazafelé indultak. Utóbbi folyamatosan inzultálta a terheltet. A provokációtól a vádlott indulatba jött, a férfit leütötte. A földre került sértettet G. tovább bántalmazta, és többször fejbe, illetve mellkason rúgta. A bántalmazott mindettől az úttesten összeesett. Ezután a vádlott és a társa tovább ütötték rúgták a magatehetetlenül fekvő ember, majd az aszfalton fekve hagyták, miközben ők az útpadkán elaludtak. Hajnali fél öt körül felébredtek, odamentek az addigra életét vesztő emberhez, letépték róla a kabátot és hazatámolyogtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában