Szarvaskő

2018.03.20. 11:44

Ősi gyümölcsöket is termesztenének a faluban

Összefogással hoznák rendbe a helyiek az almáskertet, az egri kertbarátok is segítettek.

Süli K.

Egri kertbarátok segítettek a település almáskertjének rendbetételében. A helység önkormányzata jelenleg több zártkertként nyilvántartott területet is birtokol, amelyek egyike egy almáskert, amelyet a jövőben a község javára hasznosítani is szeretnének.

– Nemrégiben nyújtottunk be pályázatot két zártkertünk fejlesztésének a támogatása érdekében, az egyik a most rendbe tett almás lenne, a másikon pedig csipkebogyó-­ültetvényt szeretnénk kialakítani – árulta el Szabóné Balla Marianna. A község vezetője aláhúzta, néhány héten belül bírálják el a pályázatukat, de addig is szerették volna elkezdeni a kertek rendbehozatalát, és a jó idő remek alkalmat biztosított erre.

Önkéntesek segítettek megszépíteni a kertet Beküldött fotó

– Helyi önkéntesekkel mentünk ki az almáskertünkbe, a kertbarát kör tagjai pedig felajánlották, hogy segítenek nekünk. Megmutatták, hogyan kell megfelelően megmetszeni a fákat, és azokat a gyümölcsfákat is kijelölték, amelyeket sajnos ki kell majd vágnunk – részletezte a polgármester. Hozzátette, nagyon jól jött a szakértő segítség, mert a kert fáit már hosszú évek óta nem metszették. Emellett azt is megbeszélték, hogyan kell majd a kert fáit permetezni, és melyek azok, amelyekről még a gombás részt is el kell távolítani.

Elárulta továbbá, hogy a jövőben régi, ősi magyar almafafajtákat szeretnének telepíteni a kertbe. Az almás már hosszú idő óta a község tulajdonában van, a pályázatnak köszönhetően pedig végre esély nyílik a fellendítésére. Több önkéntes is jelezte már, hogy szívesen segítene a kertészkedésben, ezért reméli, pozitív elbírálásban részesül a pályázatuk.

Pluszbevételt remélnek

Az ősi almafajtákon túl csipkebogyóból is nemesített fajtákat szeretnének telepíteni a község egy másik zártkert­jébe, ami a Nyugodó-­dűlőben található. A falu legnépszerűbb rendezvénye az évente rendezett csipkebogyó-fesztivál, ezért érezték fontosnak ezen gyümölcs telepítését. Úgy tervezik, a csipkét a szarvas­kői egyesület dolgozná fel és értékesítené, így némi többletbevételhez juthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában