heves megye

2018.04.10. 11:20

Sose volt ilyen alacsony a baloldal támogatottsága Hevesben

Az idei parlamenti választás megyei eredményeinek ismeretében szakértői értékelésre kértük az egri Eszterházy Károly Egyetemről dr. Horváth Ágnes főiskolai tanárt, az Agria Universitas Egyesület elnökét.

Dr. Horváth Ágnes

A 2018-as ­áprilisi választások eredményei Heves megye szempontjából teljes mértékben illeszkednek az országos trendekhez. Az adatok jelenlegi feldolgozottsági szintjét figyelembe véve – több mint 98 százalék minden körzetben – kijelenthetjük, hogy a végeredmény már nem változik a teljes feldolgozást követően sem. A választási aktivitás az egri körzetben 2014-ben 64,58 százalékos volt, most pedig 69,32, a gyöngyösi körzetben 2014-ben 66,12 százalékos volt a részvételi arány, most vasárnap 70,4, míg a hatvani körzetben a következő adatokat találjuk: 2014-ben 59,94, míg most 67,15 százalékos volt a részvételi arány.

Mindhárom körzetben magabiztos FIDESZ-KDNP-győzelem született. Az 1-es számú választókerületben dr. Nyitrai Zsolt 47,28, a 2-es körzetlen Horváth László 46,88, a 3-as körzetben pedig Szabó Zsolt 51,71 százalékos abszolút fölénnyel szerezte meg a képviselői helyet.

Heves megye az országos érdeklődés középpontjában állt. Mindhárom körzetben a Jobbik­ prominensei indultak, akik ismertségi, ­népszerűségi mutatóik alapján komoly kihívói voltak a ­kormánypárti jelölteknek. Az egyik legnagyobb figyelemmel kísért terület a 2-es számú választó­körzet volt, ahol négy évvel ezelőtt Vona Gábor egy­százalékos különbséggel maradt le Horváth László mögött a győzelemről. Idén az elemzők nagy része a Jobbik elnökének győzelmét várta, ehhez képest Horváth ­Lászlóra 3200-zal többen szavaztak. A legnagyobb különbség a ­hatvani körzetben született, ahol ­Szabó Zsolt 8783 szavazattal kapott többet. A második helyet mindhárom körzetben a Jobbik jelöltjei szerezték meg. Ők sokkal jobban szerepeltek a pártlistára leadott szavazatoknál. Eredményük a következő: Mirkóczki Ádám 38,56, Vona Gábor 41,28, Snei­der Tamás­ 34,66 százalék.

Heves megye egyetlen körzetében sem voltak koordinált visszalépések a baloldal részéről. Az elért eredmények azt mutatják, hogy soha nem volt ilyen alacsony a ­baloldali pártok támogatottsága Heves megyében: egyetlen körzetben sem éri el a 10 százalékot sem. Az MSZP hagyományosan erős volt korábban a megye minden választókörzetében, ezen a választáson, miután Hiesz Györgyöt, az egyik legesélyesebb jelöltjüket visszaléptették, nem tudtak értékelhető eredményt elérni.

Összehasonlítva az országos párlisták eredményeivel, kimutatható, hogy az LMP jelöltjeinek szereplése is messze elmarad az országosan elértektől: egyetlen körzetben sem érte el a jelölt a 6 százalékot.

Heves megye három körzetének képviseletét tehát a FIDESZ-­KDNP képviselői látják el, de a pártlistás helyek alapján a Jobbik mindhárom indulója, valamint Korózs Lajos­, az MSZP-Párbeszéd képviselője is ott lesz a parlamentben, miután a párt listáján a 12. helyet foglalja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában