adács

2018.05.14. 07:17

Régen várt fejlesztés: felújítják a bekötőutat

A hónap elején kezdték és néhány héten belül be is fejezik­ az adácsi Árpád ­fejedelem és a Kossuth ­Lajos utcák felújítását. A településen áthaladó két állami út rendbetételére már évtizedek óta vártak az itt élők.

Hliva Éva

Még pár hétig biztos, hogy zajlanak a munkálatok az adácsi utakon. Ezt követően a járdát önerőből újíttatja fel a falu Fotó: Czímer Tamás

Folyamatosan dolgoznak a munkagépek a település mindkét közútján. Az ­utca egyik végén marják a ­régi aszfaltot, a másik oldalán pedig­ már az úthenger simítja az újat. Az útlezárás részleges. A polgármester azt mondja, a kivitelezők lassan két hete vették birtokba a munkaterületet és előreláthatólag május végén, június első napjaiban végeznek is.

– A kivitelező munka­csoport vezetőjével ­naponta szót váltok, a tájékoztatása szerint a bekötőút teljes ­körű felújítása során a szakemberek a kopóréteg profilmarásával, a süllyedéseknél a teljes pálya­szerkezet cseréjével kezdték a munkát. Jól haladnak, az időjárás is kedvezett eddig. Az aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, valamint az új tartós burkolati jelek felfestéséről is ők gondoskodnak, illetve a KRESZ-táblák igény szerinti cseréjét és pótlását is elvégzik – magyarázza a polgármester.

A helyi lakosok szinte kivétel nélkül örülnek, hogy az utak állapota végre normalizálódik és járható lesz a község egyébként egyik legforgalmasabb útszakasza. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a kátyúkkal teli Kossuth utcán az autókkal szinte csak lépésben lehetett haladni és a gyalogosoknak is óvatosan kellett közlekedniük, hisz a járda is ferde, töredezett volt, saras időben pedig csúszós és balesetveszélyes.

Néhányan a forgalomelterelés és főleg a teherautók, kamionok gyorshajtása miatt bosszankodnak, szerintük egy sebességkorlátozó táblát nem ártana kitenni. Ócsai László azt mondja, a részleges útlezárás szükséges volt és csak így lehetett biztonságosan elterelni a forgalmat. A polgármester ismeri a panaszokat és kéri a helyiek türelemét.

– Rég várt fejlesztés volt már ez a falunkban, hisz évtizedek óta a környékünkön nem volt komolyabb állami útfelújítás. Most úgy tűnik, néhány héten belül megoldódik a településünk egyik évek óta tartó problémája!

Még pár hétig biztos, hogy zajlanak a munkálatok az adácsi utakon. Ezt követően a járdát önerőből újíttatja fel a falu Fotó: Czímer Tamás

Közli azt is, ha a kivitelező cég szakemberei végeznek a munkákkal, akkor az önkormányzat saját forrásból az elkészült út melletti szakaszon a járdákat is felújítja majd. Hozzáteszi: a szintén rossz ­állapotú állami út Vámosgyörk és Adács közötti szakaszán nemrégiben befoldozták az óriási kátyúkat, ám a végleges megoldás ott is egy teljes körű útfelújítás lenne. A polgármester bízik abban, hogy hamarosan az az útszakasz is megújul. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az adácsi bekötőút felújítását abból az 1 milliárd 334 ­millió forint európai uniós­ vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg, amelyből országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását végzik el. Adácson közel két kilométeren újul meg a 32103-as jelű út.

Címkék#Adács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában