hatvan, selyp

2018.05.16. 20:29

Több ezer tonna mérgező hulladékot hagytak hátra

Hulladékgazdálkodás megsértése bűntett ügyében tartott tárgyalást a héten a Hatvani Járásbíróság­ – tájékoztatta a Heolt szerdán ­Hoszné dr. Nagy ­Tímea, az Egri ­Törvényszék sajtószóvivője.

Szalay Zoltán

Amint arról korábban már többször is beszámoltunk, a Hatvani Járási Ügyészség megállapította, hogy a hatósági előírások megszegésével bontotta el egy fővárosi kft. a selypi azbesztcementgyárat, amelynek egy része Zagyvaszántó területén is volt. A cég 2011 őszén vásárolta meg a felszámolás alatt állt telephelyet, s annak ügyvezetője, S. R. tudta, hogy ott veszélyes hulladék ­található, hiszen előzőleg azbesztet dolgoztak fel.

A terület bejárásakor látta a rengeteg olajszármazékot tartalmazó pakuratároló medencét. A 2012 elején elvégzett környezeti állapotvizsgálat is megerősítette, hogy az ingatlanon azbesztpala-lerakat van, s az olaj veszélyforrás.

A vád szerint a vállalkozás a lebontásnál mégis figyelmen kívül hagyta az építésügyi hatóság határozatában, s a környezetvédelmi hatóság állásfoglalásában előírtakat. Az alvállalkozók által elvégzett, a hulladékfém kinyerését célzó munkák után az azbeszttartalmú palát, az eternitcsöveket, az egyéb építési törmeléket összekeverték, s a 19 köbméter hulladékot kezeletlenül a területen hagyták. A pakuratárolóban lévő anyagot – annak ártalmatlaníttatása nélkül – ismeretlen helyre vitették. Az ügyvezető által irányított kft. a területen keletkező hulladékról – a szabályok ellenére – nyilvántartást nem vezetett, jelentési kötelezettségének sem tett eleget, így többször megsértette a környezetvédelmi jogszabályokat is.

A vádhatóság indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat sújtsa felfüggesztett börtönbüntetéssel, mellékbüntetésül határozott időre tiltsa el őt gazdasági társaságok vezetésétől.

Hoszné dr. Nagy Tímea szerdán azt is közölte, a tárgyaláson a bíróság tanúkat hallgatott meg, ám köztük volt, aki nem jelent meg, ezért a tárgyalást elhalasztotta. Hivatalból tűznek ki új tárgyalást, mert további adatok beszerzése szükséges.

Címkék#S#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában