Mátrafüred-Sástó

2018.06.24. 20:04

„Esélytelen volt a ketrecharc”

Az ellenzéki pártoknak most újra meg kell fogalmazni identitásukat.

H. É.

A XXI. századi pártok közös nevezője, hogy rendszerkritikát fogalmaznak meg – hangzott el az ellenzéki pártok képviselői­től az Ökopolisz Alapítvány által szervezett nyári akadémia konferenciáján, amelyen Szél Bernadett (LMP), dr. Lukács László (Jobbik) és Fekete-Győr András (Momentum) ült a beszélgetőasztalnál. Mintegy két órán át folyt a vita és a tanácskozás az aktuálpolitikai helyzetről és a tavaszi országgyűlési választás utáni teendőkről. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a választásokat követően saját pártjaiknak elsősorban ez az időszak az identitásuk kitalálásáról, újra megfogalmazásáról szól.

A Stumpf András újságíró által vezetett beszélgetés közben többször parázs vita alakult ki. A moderátor elsőként arról kérdezte a politikusokat, szerintük ki a hibás abban, hogy nem lett kormányváltás? Lukács szerint közös a felelősség.

– Egy olyan focipályán játszottunk, ahol nem a futball szabályai voltak érvényesek, hanem mindenféle harcmód megengedett volt, egy ketrecharc játékot űzött az ellenfél, mi pedig nem erre készültünk – élt hasonlattal a Jobbik frakcióvezető-helyettese. A Momentum elnökének szavai szerint is közös a felelősség, mert az ellenzék nem tudta megugrani a lécet.

Az értékelés után a hajléktalanság kérdése mellett szó volt a migrációról, az önkormányzati választásokról, majd hosszasan kivesézték az MSZP-DK viszonylatában a „kollaboráns kérdést” is. Szél Bernadett a tanácskozás végén kijelentette – amiért tapsot is kapott a közönségtől –, hogy a siker titka, ha minél kevesebbet beszélnek a Fideszről és az MSZP-ről.

A zöldpárt által életre hívott Ökopolisz nyári akadémiáján a plenáris ülések témái között a civilek és pártok viszonya, a hazai médiahelyzet elemzése, továbbá a zöldpolitika jövője is szerepelt. A műhelybeszélgetéseken a globális rend átalakulásáról, illetve az „Európa­ – értünk, vagy ellenünk” témában és a jövőre felkészülésről cserélhettek eszmét a résztvevők.

Voltak képzőművészeti és gyermekprogramok, koncert, túra, jóga és relaxáció is színesítette a kínálatot. A helyszín az idén új volt, ám a mátrafüred-sástói környezet – a szervezők szerint – méltó és „zöld” színteret biztosított. Az esemény négy napján mintegy 35 előadó és 250 érdeklődő, szimpatizáns vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában