Holdfogyatkozás

2018.07.27. 10:58

Mágikus éjszaka: pénteken lesz az évszázad holdfogyatkozása

Július 27-én este Egerből is látható lesz a teljes holdfogyatkozás, derült idő esetén, amely a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozása lesz a hírek szerint.

Heol

Az esemény alkalmával a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Csillagászati Egyesület helyi egri csoportjának (Egri CsillagÁszok) közreműködésével ingyenes távcsöves, csillagászati bemutatót tart. Az égi jelenség megfigyelésére 20 óra 30 perctől várják az érdekelőket az egri Dobó térre.

Mint megtudtuk, az esemény fénypontja hazai idő szerint 22:21-kor lesz észlelhető, a teljes fogyatkozás pedig 1 óra 43 percen keresztül lesz látható. A Hold fokozatos elvörösödése nemsokkal fél kilenc előtt lesz érzékelhető. Az éjszaka folyamán megfigyelhető lesz még a Vénusz, Jupiter, Szaturnusz és Mars bolygó is.

Ez lesz az első centrális holdfogyatkozás 2011. június 15. óta. Centrális, vagy teljes holdfogyatkozásnak az olyan holdfogyatkozást nevezzük, amelyiknél a Hold legalább egy része áthalad a földárnyék középpontján.

A 2029. június 26-i és a 2047. július 7-i 102 perces, a 2076. június 17-i 100 perces, a 2094. június 28-i 102 perces totalitású lesz. Más holdfogyatkozás nem lesz 100 percesnél hosszabb a 21. században. Ez azt jelenti, hogy a 21. század leghosszabb holdfogyatkozására kerül sor idén júliusban.

A különleges esemény során este közel két órán keresztül vöröslő koronggá változik a Hold, nem tűnik el, mint a Nap a napfogyatkozáskor, viszont a fényességéből sokat veszít – részletezte Könnyű József, a Gedőcz-tetői Csillagvizsgáló igazgatója a nool.hu-nak. A vörös színt annak köszönheti majd az égitest, hogy a bolygónkat körbeölelő légkörön átjut egy kis napfény, emiatt a légköri szóródás miatt vöröses árnyalatúnak látszik, akárcsak a napkelte, vagy a napnyugta.

A Mars bolygónak földközeli helyzete miatt most a legnagyobb a láthatósága. A 27-ei teljes holdfogyatkozás miatt óriási élménnyel jár majd a látványa. Könnyű József kiemelte: néhány hete a Mars fényének ereje már meghaladta a Jupiterét és csupán a Vénusz volt képes túlragyogni azt.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában