Heves megye

2018.08.13. 11:10

A hűtés is kerülhet annyiba, mint a fűtés

A hőség miatt az áruházaknál, bevásárlóláncoknál jóval jelentősebb a többlet.

S. S.

A rekkenő hőségben egyre több helyen működtetnek légkondicionáló berendezést, pörgetik a ventilátort. Az Elmű-Émász kommunikációs igazgatóját arról kérdeztük okoz-e a kánikula mérhető növekedést az áramfogyasztásban.

Boros Norbert szerint alapigazság, hogy a villamosenergia-fogyasztás 50–60, bizonyos helyeken 70 százaléka nagyfogyasztókhoz köthető. Utóbbiak esetében, ahol erősen nő a fogyasztás nyári hőségek idején, az inkább a szolgáltatói szektor. Áruházaknál, bevásárlóláncoknál nagyon jelentős a többlet.

– Szokott ez már nyári csúcsot is okozni, hiszen a bevásárlóközpontokat, irodaházakat hűteni kell. Sokszor ez többe kerül, mint a fűtés. A régebbi irodaházak például üvegablakos felületűek, nem nagyon szigeteltek napsugárzás ellen. Ezért van, hogy míg korábban télen volt a fogyasztási csúcs, most már nyári csúcs is van. Két évvel ezelőtt például az utóbbi magasabb volt, mint a téli – tette hozzá Boros Norbert.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában