Eger

2018.08.29. 14:00

Digitálisan idézhetik fel majd a hős életútját

Méltó környezetet kap Lenkey János honvédtábornok sírja a Kisasszony temetőben.

Sz. I.

A megnövelt tér révén jól látható lesz a síremlék Fotó: Szilvás István

Régi, vaskerítéssel körülvett kettős sír állt eddig a Kisasszony temető kápolnájával szemben. Látszott ­rajta, hogy régóta nem gondozta senki, a rokonság utolsó élő tagja pedig nemrég úgy nyilatkozott, hogy a további évtizedekre nem kívánja megváltani a nyughelyet. A sírkert működtetője, a Fekete Rózsa Eger Temetkezési és Szolgáltató Kft. illetékesei ekkor elhatározták, hogy – bár lett volna rá igény – nem adják el az érintett parcellát, hanem méltó környezetet teremtenek az 1848-as szabadságharc hős tábornoka, Lenkey János mögötte lévő síremlékének.

A megnövelt tér révén jól látható lesz a síremlék Fotó: Szilvás István

A döntést követően megkezdődtek a várhatóan a november elsejéig, a halottak napjáig tartó munkálatok: lebontották az elhanyagolt nyughely kerítését és a föld ­fölötti részét, jelenleg pedig az így felszabadult terület rendezése zajlik. A tervek szerint – mint Murányi Zoltán, a temető gondnoka elmondta – az érintett részt először egy szintre hozzák a kápolna bejáratával, ezt követően a Lenkey-sír előtt egy olyan lépcsőt alakítanak ki, amelyen a tisztelgők és a koszorúzók állhatnak majd. A megnövelt tér két szélén pedig egy-egy urna­falat építenek, aminek mindkét oldalán örökös megváltású nyughelyet igényelhetnek az elhunytak hozzátartozói.

A város neves szülöttjéhez méltó környezet kialakításának a tervei elnyerték Lenkey János, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület alapító tagjának a tetszését is. A hős tábornok itt élő családi leszármazottja ezúttal értesült arról a lehetőségről, miszerint egy, a sírra telepíthető digitális eszköz segítségével az érdeklődők megismerhetik az aradi várbörtönben elhunyt honvédtábornok életútját. Mint Murányi Zoltán tájékoztatta, egy fekete borítású, huszonnégy karátos aranyszegéllyel ellátott hollóházi porcelánkehelyben elhelyezett digitális tárolóban lévő fotókat, életrajzi adatait tablet vagy okostelefon révén lehet megtekinteni.

Ennek az információs eszköznek a beszerzésére a későbbiekben­ – mint ­Lenkey János utalt rá – a családi egyesület, valamint a Lenkey-­s Bajtársi Egyesület összefogásával kerülhet majd sor.

Címkék#lenkey

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában