Nagyvisnyó

2018.08.13. 11:30

Grafika és papírmasé: különleges technikákat próbálhattak a művésztelepen

A budapesti egyetemisták művésztelepe is rendszeressé vált Nagyvisnyón.

Tóth Balázs

Harmadik alkalommal rendeztek be művésztelepet a településen a budapesti Metropolitan Egyetem grafikushallgatói számára. Az idén huszonhárom egyetemista és három tanár táborozott egy hétig a községben. Az egyetemisták experimentális grafika-, papírmasé-­készítés, valamint archaikus fotótechnikai eljárás elnevezésű workshopok közül választhattak.

– Az experimentális grafikában az autonóm és a tervező grafika határán lavírozva kísérleteztünk – ismertette a feladatokat Gál Krisztián grafikusművész. – Használtunk nyomdai prést, de hagyományos nyomdákat és festést is. Az egyik teendő egy plakát készítése volt a szabadság algoritmusa hívószóra. A hallgatók az őszi Posterfestre is készülhettek vele. Ezt követően egy kompozíciós sorozatot kellett megtervezniük a résztvevőknek. Azt kértem a hallgatóktól, hogy egy itt talált tárgyat, azaz a véletlent is építsék bele a munkájukba, s gondolják tovább azt.

Papírból is lehet különleges, érdekes formájú tárgyakat készíteni. A gondolatiságon van a hangsúly Fotó: Tóth Balázs

Varga-Márfy Milán második alkalommal jött el a művésztelepre. Izgalmasnak tartotta a programokat, és látta az ebből adódó szakmai fejlődés lehetőségét is.

– Azt gondoltam először – mondta a harmadik évfolyamos hallgató –, hogy az itteni tájból merítek ihletet, de egy túra alkalmával átfogalmazódott bennem a gondolat. A papír­masés foglalkozásokon gasztrokörben hoztunk létre plakátot, de más témában is készítettem vázlatokat. A művésztelep nem feltétlenül a technikáról szól, hanem elveti a gondolatiság magvait, fejleszti a belső értékeinket, motivációinkat, amelyekre szükségünk lesz a későbbiekben.

Korolovszky Anna grafikusművész először vezetett kurzust a művésztelepen, a fiatalok élvezték a papírmasé-készítést.

– A mi szakmánkban néha beleveszhetünk a monotonitásba akkor is, ha izgalmas munkáink vannak. Sokszor csak ülünk és klikkelgetünk, ritkán adódik alkalom, hogy fessünk, rajzoljunk, vagy plasztikus irányba is elinduljanak a gondolataink – magyarázta kérdésünkre a művésztelep fontosságát a work­shop vezetője. Mint kifejtette, a hallgatók is hozták a saját gondolataikat és ő is adott ötletet nekik. A gasztroplakáttal mély gondolatokat is kifejezhettek akár az éhezésről, akár a fogyasztói társadalom problematikájáról, de humoros megközelítés is előjöhetett. Jó alkotások születtek, a kétdimenziós plakátokon pedig kombinálták a tárgyakat a szöveggel.

yomdai prést is használtak a hallgatók Fotó: Tóth Balázs

A mesterszakos Vándor ­Rita örült annak, hogy új technikákat tanulhatott. Papírmaséból egy paradicsomot formált toronyházakkal, azt a kérdést fölvetve, hogy vajon paradicsomi állapot-e az, hogy ennyire beépítjük a környezetet. A hallgató mindegyik technikát szereti, s az elkészült munkákat a portfóliójában tudja hasznosítani. Délutánonként Gábor Enikő fotóművésszel argento- és cianotípiát készített, amelyeket fotogramként, vagy negatív film felhasználásával hívott elő.

A fotós workshop vezetője, Gábor Enikő kifejtette, az archaikus fotóeljárások legalább annyira közel állnak a grafika műfajához, mint a fotózáshoz. Az időigényes technikák bemutatására az iskolában nem lenne lehetőség.

– Ennél a technikánál a képek készítésének minden egyes fázisa meghatározó – tette hozzá. – A hallgatók maguk keverték a fényérzékeny anyagot, és vitték fel a papírra, fára, kőre. Nagyvisnyón készült képeket használtak és ezeket egészítették ki különböző grafikai elemekkel. Az eljárás érdekessége, hogy az anyagok az UV-sugarakra érzékenyek, így a képeket a sötétkamra helyett kint a szabadban lehetett levilágítani.

A mesterszakra felvételt nyert Vörös Mercédesz mindhárom évben eljött a művésztelepre, társaival minden esztendőben várják, hogy jöhessenek Nagyvisnyóra. A fotós workshopon egyebek között lomtalanításon talált CT- és röntgenfelvételekkel kísérletezett, de a nagyvisnyói életről, szimbólumokról is készített fotókat, amelyeket aztán előhívott. Mint mondta, portrékat is fotóztak, de számos kép készült a házak ablakairól is. Gál Krisztiánnál is kísérletezett, a tustechnikát keverte a papírnyomással.

A workshopokon szerzett tapasztalatok a diákok számára jól kiegészítik az egyetemi év közben tanultakat, amiket később kiválóan be tudnak építeni a munkáikba. Mindannyian úgy búcsúztak, hogy jövőre ugyanitt találkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában