heves megye

2018.08.30. 07:00

Ha még nem tette, érdemes mielőbb megrendelnie a téli tüzelőt

Egyre gyakrabban látni az utakon tüzelővel megrakott teherautókat, sokan ugyanis már nyáron ­megrendelik télire a tüzelőt, hogy ­annak legyen ideje megfelelően kiszáradni. Jelenleg még nincs „dömping” a telepeken, de érdemes mielőbb megejteni a vásárlást, hiszen a hideg idő közeledtével egyre többen rendelnek, nő a kiszállítási idő, s bizony a csalók sem ritkák.

Süli Kinga

– Mi a tüzelőt főleg nyáron szoktuk ­beszerezni, ősszel csak akkor veszünk fát, ha nem volt pénzünk korábban rendelni. Általában öt köbmétert vásárolunk előre, de tavaly például vennünk kellett még plusz kettőt az elhúzódó hideg idő miatt – árulta el egy ­egri családapa. Sokan jártak hozzá hasonlóan a legutóbbi télen, és olyanok is akadtak, akik ahelyett, hogy több hetet is vártak volna a tüzelő kiszállítására, néhány hétig inkább szénnel fűtöttek, de a kisebb településeken élő rászoruló családoknál a szemét, ruha elégetése is gyakori.

Az Egererdő Zrt.-nél a száraz időnek köszönhetően jelenleg zökkenőmentes a megrendelt fák kiszállítása, eddig kétezer köbméter lakossági tűzifa-előrendelést fogadott a cég – tudtuk meg Zay Zsolttól. A kereskedelmi osztályvezető elárulta, bőven számítanak még beér­kező igényekre, a szociális tűzifa program keretében például évről évre egyre több megrendelés érkezik be a társaságukhoz, idén körülbelül tízezer köbméternyi faigényre számítanak a községektől.

A legtöbben már április-május folyamán megrendelik a téli tüzelőt Fotó: Korsós Viktor

– Jelenleg 7-10 nap a kiszállítási időnk, az időjárástól függően. A tüzelő iránti érdeklődés folyamatos, általában április-május környékén vásárolnak a legtöbben, hogy a fűtési szezonra biztosan kiszáradjon a fa, hiszen ha nedves marad, akkor kevésbé lehet vele fűteni, mivel a fában lévő energia nagy része a víz elpárologtatására fordítódik – fejtette ki a szakember. Aláhúzta, évről évre növekszik a konyhakész, azaz előre feldarabolt tűzifa iránti érdeklődés, a lakosság egyre kevésbé szeret, vagy tud otthon fát darabolni.

Hozzátette, társaságuknál jelenleg a keménylombos tűzifa ára huszonkettő- és harminchatezer forint között mozog köbméterenként, fajtától és feldolgozottsági állapottól függően.

A szezon közeledtével jönnek a csalók is

A fűtési időszak ­kezdetével egyetemben minden évben megjelennek a trükkös tolvajok­ is, akik általában a ­tűzifavásárlásban kevésbé járatos vevőket szeretnék megtéveszteni. Van, hogy a megrendeltnél kevesebb fát szállítanak a vevőknek – természetesen a kiszállított tüzelő értékét jócskán meghaladó összegért –, de olyan is előfordult már, hogy a pénzt átvették, a fát azonban soha nem szállítottak le.

Mindezek elkerülése végett kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőtől érdemes beszerezni a tüzelőt, ha ­pedig valaki internetről rendel, érdemes­ utánanézni az eladónak, megnézni a vele kapcsolatos visszajelzéseket.

Ha a meghirdetett fa ára feltűnően alacsony, fontos tájékozódni annak minőségéről. Előleget csak akkor fizessünk, ha ismerjük az eladót, átvételkor pedig nem szabad idegeneket beengedni a lakásba, s fontos ellenőrizni, a leszállított tüzelő mennyiségét is, mielőtt azért borsos árat fizetnénk.

 

Címkék#közélet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában