betakarítás

2018.08.19. 18:11

Ideje most a burgonyát felszedni, vermelni!

Bátran visszametszhetjük már a gyümölcsfáinkat, nem kell a hideg télig várni.

B. K.

A burgonya gumónövekedése a végéhez közelít, a zöld lomb általában leszáradt, részben a betegségek, részben a természetes öregedés miatt. Korai betakarításra kell számítani, mivel a nagy szárazság miatt a földben lévő burgonya kezd kiszáradni, emiatt megpuhul és nem lesz tárolható. Aki teheti, kezdje meg a burgonya kiszedését és lehetőség szerint vermelje el hűvös és sötét pincébe.

Szintén szedjük fel a vörös- és lila hagymát is, mivel a szára már elfeküdt, megdőlt, ezért a gumónövekedés már nem lenne számottevő, ráadásul csapadék hatására a hagymanyak rothadásnak indulhat. A felszedés után a rendre rakott hagymát 7–10 napig utóérleljük. Az utóérlelés során a gyökér és lomblevelek teljesen leszáradnak, és a buroklevél is szárazzá válik, ami után zsákokba, ládába tehetjük.

Gyümölcsöseinkben a sokkal korábbi érés miatt csonthéjasaink közül már a kajszibarack és az őszibarack zömét betakarítottuk, szilvafajtáink zöme is bőven érik, ami előrehozta a szilvalekvár főzési idejét is. Nézzük, mik a teendők! A már letermett őszibarackosban hozzáfoghatunk a nyári zöldmetszéshez. A metszést még ma is sokan téli munkának tartják, pedig a nyáron végzett zöldmetszés szintén nagy jelentőségű beavatkozás az év közbeni sikeres gyümölcstermesztés érdekében.

Ilyenkor érdemes zöldmetszést alkalmazni Fotó: Barta Katalin

Az augusztusban végzett visszametszésekkel korlátozhatjuk a fa magasságát. Ugyanakkor a letermett, felesleges vagy beteg hajtások tőből eltávolításával a ritkítást is elvégezzük. Szellős, átjárható lombozat kialakításával a permetezési munkák hatékonyságát is növelni tudjuk. Növényvédelmi szempontból a csonthéjasoknál – őszibarack, kajszi, szilva, meggy, cseresznye – kiemelt jelentőségű a zöldmetszés, mivel ezeknél a gyümölcsfajoknál télen semmilyen metszési műveletet nem szabadna végezni. Mivel a sebgyógyulás nyugalmi állapotban lassú, ezért a sebeken át könnyen fertőznek azok a kórokozók, amelyek a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos, mézgás betegségeiért felelősek. Ha bejutnak a fák szöveteibe, onnan többé nem lehet őket kiirtani, és a fák lassú pusztulását okozzák, amit manapság egyre több kiskerttulajdonos megtapasztal. A nagy szárazság miatt almatermésű fáinkat öntözzük meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában