Füzesabony és térsége

2018.08.16. 07:00

Ráfér már a megújulás az önkormányzatok hivatalos honlapjaira

A kistelepülések ­honlapjai korszerűtlenek már. ­Amikor szóba jön, hogy e téren megállt az idő, az illetékesek a pénzszűkére hivatkoznak. A szakember szerint a kis pénzt el kéne felejteni, mert, ha például a szakmát tanuló egyetemisták készítenék, a honlapoknak nem ára, hanem értéke lenne.

Sike Sándor

Az önkormányzatok szűkös anyagi lehetőségei meghatározzák, hogy a legtöbb település honlapja elavult és nem is gyakran frissül. A megyeszékhelyen élő Tóth András két évtizede foglalkozik webfelületek készítésével. Szerinte az egyik probléma a korszerűtlen, ezért nehezen kezelhető felület. Azt pedig, hogy a legtöbb önkormányzati honlap ritkán frissül, a hírértékű történések szűkössége okozhatja.

Más helységekhez képest előnyösebb Füzesabony helyzete. A város, amellett, hogy a hivatalos honlapját is rendszeresen frissíti, saját hírportált is működtet, önálló szerkesztőséggel. A polgármester, Nagy Csaba szerint, minden fontos információ megjelenik a honlapon is, s működik a portál, ami több és színesebb információt is használ. A városvezető azt is hangsúlyozta, hogy a két weboldal profilja természetesen jelentősen eltér.

Mezőtárkány ­polgármestere, Tóthné Szabó Anita arról tájékoztatott, hogy éppen szervezik a hivatalos holnlapjuk megújítását. Túl ezen Facebook-oldala is van a falunak, azt jobban kezelik.

– A honlapra szükség van. Fontosnak találom. Vannak információk, amiket kötelező is megjelentetni. Ilyen például a pályázati értesítő. Olyan kiírásokat, mint a tanulói ösztöndíj is, fel szoktuk tenni a honlapra, hasonlóan az újabb rendeletekhez, például a szociális tüzelőről szólót – mondta a faluvezető.

Füzesabony hivatalos honlapja Nagy Csaba polgármester szerint fontos a város számára Fotó: Berán Dániel

Közlése szerint körülbelül tíz éve működik a jelenlegi felület. Van egy megbízott honlapkészítőjük, egy piaci szereplő, az önkormányzat pedig küldi neki a feltöltendő tartalmat.

A mezőtárkányihoz hasonlóan a weboldaluk megújításáról, szakember kezébe adásáról beszélt Bukta Mária. Mezőszemere polgármestere utalt arra, hogy vannak törvényi kötelezettségek. Ide kell feltölteni az önkormányzat szerződéseit, de ki szokták rakni a testületi ülések jegyzőkönyveit is.

Az Egerben élő informatikus, Décsei Péter szerint kis pénzből is egyszerű igazán korszerű honlapot készíttetni.

– Meg kell keresni az egyetemet – tudatta a szakember –, annak a médiainformatikával foglalkozó tanszékét. A hallgatóknak gyakorlati feldatként ki lehet adni egy-egy település honlapjának elkészítését. Egy kézben lenne így, egységes koncepcióra, ­látványtervre épülne. Az egyetem számára is hasznos, ha elmondhatja, fel tudott karolni olyan ügyet, mint a kistelepülések honlapja. A hallgatóknak pedig valóban értelmes gyakorlat ez, élesben megy, kikerül az életbe a végzett hallgató, berakhatja a portfóliójába: „Igen, ezt én csináltam.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában