Füzesabony és körzete

2018.08.30. 11:30

Elnéptelenedés: sok az elhagyott, romló állapotú ingatlan

A nagyobb városoktól ­távol eső helységek gyakran küszködnek az elnéptelenedés problémájával. Tükre a jelenségnek sok elhagyott, romló állapotú ingatlan. De nem csak a magánházakat kezdi ki az enyészet, a szűkös anyagi lehetőségek miatt helyenként önkormányzati, vagy céges tulajdonban lévő épületek is omladoznak.

Sike Sándor

A kastély elkelt Mezőtárkányban, felújítják Fotó: Márkus Attila

Kis körutunkon jó néhány elhanyagolt épületet is láthatunk a térségben. Mezőtárkányon visz keresztül először az utunk, s két házzal a polgármesteri hivatal mellett fedezünk fel egy szép kastélyszerű épületet. Lakatlan, az ablakait téglák zárják el. Egy járókelő azt mondja, úgy tudja, megvette a házat egy pesti építész házaspár. Tóthné Szabó Anita megerősíti, hogy valóban elkelt az egyébként műemlék épület. Most folyik a felújítása. A polgármester szerint a nem magánszemély tulajdonában lévő ingatlanok általában rendben vannak a faluban, talán csak három magtár az, amire ráférne a felújítás. Ugyanakkor elég sok üresen álló ház a faluban, mert elhunytak a lakóik.

Mezőszemerén pályázati pénz hiányában kikezdte az idő az ökocentrumnak szánt épületet Fotó: Márkus Attila

Besenyőtelken található egy kis kastélyszerű épület, illetve két régi malom, amelyek a polgármester szerint nagyon felújításra szorulnának. Bozsik Csaba azt mondja, hogy a felsoroltak gazdasági társaság tulajdonában vannak.

– Nekünk, mint önkormányzatnak nincs olyan muzeális ingatlanunk, ami felújítást kíván – közli a faluvezető. – A régi kis templom, a későbbi iskolaépület tartozik örökségvédelmi kategóriába. Az egyházközségnek viszont van egy futó, majdnem ötvenmillió forintos rekonstruk­ciós programja arra az épületre­, amit most templomként használnak. Homlokzatfelújítás, vizesblokk létesítése, tetőjavítás a megoldandó feladat. A szép időkben négyezren laktak faluban, most már csak 2700-an. Ez magyarázat a sok elhagyatott magáningatlanra­.

Bukta Mária, Mezőszemere polgármestere egy a postával szemben lévő, beszakadt tetejű házról elárulja, hogy különleges céllal vásárolta meg azt az önkormányzat, mint ahogyan a Kossuth úton lévő három kis házat is telekkel. Dizájntyúkfarm ökoturisztikai központot szerettek volna itt létesíteni pályázati pénzből. A községben élő Bukta Imre Munkácsy-díjas festőművész ötlete volt a farm.

A kastély elkelt Mezőtárkányban, felújítják Fotó: Márkus Attila

– Három éve vettük meg a telket – tudatja Bukta Mária –, amikor indultak azok az ­uniós pályázatok, amelyekbe egy ilyen centrum létesítése beleillik. Imre készített is a tervezett létesítményről egy kis makettet. A Kossuth úti ingatlanon helyeznénk el a tyúkokat, a postával szemben egy tájház és egy közösségi tér jönne létre, amit rendezvények alkalmával, például húsvétkor lehetne használni. A tyúkfarmot művészek építenék meg, lenne hozzá parkoló, vizesblokk. Ez az álom, most már csak nyerni kellene a pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában