Kirándulás

2018.09.22. 12:30

A Bükk legszebb barlangjai: ide mindenkinek el kell mennie

Az alábbiakban összegyűjtöttük olvasóinknak a Bükk hegység négy legszebb barlangját, ahová mindenképp érdemes ellátogatniuk.

Heol

A Bükkben nyilvántartott barlangok, sziklaüregek száma megközelíti a háromszázat. Nagyrészük ugyan kisméretű, de vannak közöttük olyanok, amelyek vagy ősrégészeti vagy más, barlangtani szempontból világhírre tettek szert.

Istállós-kői-barlang

Az Istállós-kői-barlang egyike a négy, Magyarországon biztos és alapvető régészeti leletegyüttest szolgáltató barlangnak.Fokozottan védett a régészeti jelentősége miatt. Jelenleg az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja.

Az Istállós-kői-barlang a Bükk-vidék második legmagasabb hegyének, a 959 méter magas Istállós-kőnek az oldalában, 546 méter tengerszint feletti magasságban, a Bükki Nemzeti Parkban, egy fokozottan védett területen a Szalajka-völgy felett nyílik. A bejárathoz jelzett, szerpentin jellegű turistaút vezet fel a Szalajka-forrás mellől. A barlang helyét és a nevét feltüntetik a turistatérképek.

A hatalmas, háromszög alakú bejárat egy földtani törésvonal mentén jött létre. Mögötte egyetlen, tágas terem található. Triász mészkőben kialakult, 57 méter hosszú és inaktív forrásbarlang. A vízszintes kiterjedése 46 méter. A lezáratlan barlang szabadon látogatható, a megtekintéséhez még lámpa sem szükséges. A barlang miatt kapta a nevét a hegy. Az Istállós-kő egy olyan hegy, amelyen egy istálló van és ez az istálló a barlang.

Pes-kő-barlang

A Pes-kő-barlang egy fokozottan védett barlang. A Bükki Nemzeti Park területén található. Őslénytani maradványok is előkerültek belőle. A Bükk-fennsíkon, a Nagy-fennsík déli peremén, a Pes-kőben, a hegycsúcstól nyugatra, egy fokozottan védett területen, egy nehezen megközelíthető helyen, 752 méter tengerszint feletti magasságban nyílik a nyolc méter magas és két méter széles bejárata.

Két tektonikus törésvonal, amelyek egymással párhuzamosak, határozzák meg az üreg helyét. Középső triász mészkőben, a Bükkfennsíki Mészkő Formációban alakult ki. Az átlagosan 12 méter magas járat régen egy forrás volt.

Körös-barlang

A Körös-barlang fokozottan védett barlang. A legnagyobb tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő barlang Magyarországon. A Bükki Nemzeti Park területén található.

A Virágos-sár-hegy és a Körös-bérc között nyílik a két méter magas és öt méter széles, íves bejárata. A bejárati részén egy nagy méretű felszakadás nyílik az öt méterrel magasabban fekvő felszínre. Középső triász és felső triász mészkőben keletkezett. A felszíntől 2–6 méterre húzódik. Idős, pusztuló, inaktív forrásbarlang. A vízszintes kiterjedése 40 méter. A bejárásához csak lámpa kell. Szabadon látogatható. Nevét a Körös-bérc névről kapta.

Balla-Barlang

A Balla-barlang egy fokozottan védett barlang, amelynek az a nevezetessége, hogy innen került elő az első, magyarországi, őskőkorinak leírt embermaradvány.

A Bükki Nemzeti Park területén található.Az inaktív forrásbarlang messziről látható, hatalmas bejárata Répáshuta szélén, Répáshuta központjától 400 méterre, délkeletre, a Balla-bérc lejtőjén, 566 méter tengerszint feletti magasságban nyílik. Triász időszaki mészkőben alakult ki. Egy 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, 8–10 méter széles csarnok alkotja. Szabadon látogatható, a megtekintéséhez lámpa szükséges.

Forrás: Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában