Heves megye

2018.09.12. 11:30

Továbbra is olcsóbb, ha menzás a gyerek

A tanév kezdetén mindig nagy fejtörtest okoz a szülőknek, mit vigyen iskolába enni a gyermek. Sokan nem bíznak a menzakosztban, de olyanok is vannak, akik más módon nem tudják megoldani, hogy legalább napi egyszer meleg ételt egyen a csemetéjük.

Süli Kinga

Naponta több ezer gyermek étkezik az iskolákban és az óvodákban megyeszerte. Sokuknak az óvodai, iskolai meleg ebéd jelenti a legfőbb napi evést. Nyáron számos településen végeztek konyhafelújításokat, de van olyan város is, ahol csak az ősszel fejeződnek be ezek a munkálatok. Az árakban csekély eltérés tapasztalható a menzák között, egy ebéd 356 és 415 forint között mozog, a napi háromszori étkezés pedig van, ahol már 460 forintból is megoldható. Utánajártunk az idei díjaknak, s azt is megkérdeztük, mekkora az igény a diétás ételek iránt.

– A gyermekemnek általában hat órája van, délután sportolni jár, nem tudjuk másként megoldani, hogy délben kiadós, főtt ebédet egyen, csak a menzán. Szerencsére az iskolájában elég jó a koszt, nem válogatós a fiam, de azért tízórait, uzsonnát én szoktam csomagolni neki. Az iskolai büfé drága, és bár ezeket is lehet az ebéd mellé igényelni, ezek már kevésbé kiadós étkezések, inkább csomagolok neki – mesélte egy megyei gimnazista édesanyja.

Megyénkben a napi háromszori étkezés ovikban 460, iskolákban 550 forint körül mozog. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

A legtöbb szülő hasonló cipőben jár, tízórait és uzsonnát főként általános iskolában szoktak igényelni, és sok intézmény csatlakozott az iskolatej-, iskolagyümölcs-programhoz is, amelynek keretében a gyermekek naponta egyszer térítésmentesen kapnak valamilyen tejterméket és gyümölcsöt is.

Egerben 4874 gyereknek biztosít étkezést az önkormányzat. Az óvodákban saját konyhákon főznek, az iskolákba egy külsős cég szállítja az ételt – tudtuk meg Bodnár Gábortól. Az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményének igazgatója elárulta, a nyáron valamennyi konyhájukban tisztasági festést végeztek, valamint új eszközöket, berendezéseket is vásároltak, s egyéb felújításokat is végeztek.

Gyöngyösön közel 2500 gyermeket részesít közétkeztetésben az önkormányzat. A városban külsős cég végzi ezt a feladatot, melegítőkonyhák állnak rendelkezésre, ám ezeket nem újították fel – tudtuk meg Pifkó Tamástól, a helyhatóság sajtóreferensétől.

Hatvanban ­önkormányzati tulajdonú kft. biztosítja a gyermekétkeztetést, hatszáz óvodást és több mint ezer iskolást látnak el. A város konyháiban számos beruházás történt 15 millió forint értékben, elvégezték a tisztasági festést, új konyhai bútorokat vettek, a báziskonyha elektromos hálózatát is felújították.

– A cégnél nagy hangsúlyt fektetnek a továbbképzésre, tavaly két diétás főszakácsot, idén pedig két főszakácsot képeztek a cég finanszírozásával, és rendszeresen részt vesznek szakmai fórumokon is – árulta el Molnár József önkormányzati főtanácsadó.

A kistelepüléseken is igyekeznek fejleszteni, Verpeléten még idén befejeződik a község konyhájának felújítása, minden eszközt kicseréltek az intézményben és komoly felújítást végeztek a konyhán is. Átányban is hasonló a helyzet, korszerűsítik a helyi konyhát, új eszközöket szereznek be, új burkolatot kap a helyiség és fejlesztik a víz- és villamos hálózatot is.

A diétás étkezőkre is mindenhol odafigyelnek, a kisebb helységekben általában csak néhány gyermek igényli ezt, a nagyobb városokban azonban ez a szám már hatvan fölé is emelkedhet, a tapasztalatok szerint évről évre nő a diétás étkezők száma.

Egy gyerek 356 forintból is megebédelhet

A nagyobb városokban a napi háromszori óvodai étkezés díja az idén 460 forint körül alakul, az általános iskolában ugyanez már 552 és 605 forint között mozog. Ha csak ebédet kér a gyermek, akkor a térítési díj 356 és 415 forint közötti összegre tehető. A középiskolákban 394 és 470 forintot kell fizetni egy ebédért, a háromszori étkezés pedig körülbelül 600 forintba kerül. A kollégisták is igényelhetnek étkezést, ebből az egyszeri 400–500 forint körül mozog, míg a ­háromszori étkezés akár már 869 forint is lehet. Mindez azonban féláras, vagy ingyenes is lehet, ha valamilyen kedvezményre jogosult a gyermek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában