Gyöngyös

2018.09.02. 17:16

Ünnepelt a ruszin közösség

A borscsot, a görhét és a Kárpátaljáról hozott finomságokat is megkóstolhatták a hétvégén mindazok, akik ellátogattak a tizenkettedik alkalommal megrendezett Ruszin Kulturális Nap rendezvényére.

Hliva Éva

A Mátra Művelődési Központ adott otthont ez alkalommal is a különleges népi szőttesekből, hímzésekből, népviseletekből összeállított tárlatnak és a határon túli vendégszereplők színes fellépését is a nagyterem színpadán láthatta a közönség.

A Császlóci „Csicsergő Csajok” népdalkör állandó résztvevője a kulturális napnak. Fotó: Czímer Tamás

E napon a már hagyományos szertartás, a II. Rákóczi Ferenc gyöngyösi szobrának megkoszorúzása sem maradt el. – A fejedelem leghűségesebb népe a ruszinok voltak, ennek emlékére koszorút helyeztünk el a szobornál – ismertette a Gyöngyösi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Farkas János hozzátette, hivatalosan ötvenhét tagot számlál a közösség, ám százfős az a ruszin csoport, amely a városban és a környező településeken él. A hagyományos kulturális nap pedig nemcsak a külhoni kapcsolatok ápolásában segít, hanem a helyi közösség identitástudatának erősítésére is szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában