heves megye

2018.10.12. 07:00

Napi 24 órára ígérnek fedelet, meleget a rászorulóknak

Október 15-től négy ­órával meghosszabbítják a hajléktalan emberek ­számára fenntartott nappali melegedők nyitvatartását. Így az ígéretek szerint a nap 24 órájában az ország teljes területén biztosítják a rászorulók elhelyezését. Megnéztük, megyénkben hol melegedhetnek a fagyoskodók.

Barta Katalin

Amióta beköszöntöttek a hidegebb éjszakák, a megyénkben ­működő hajléktalanszállók, nappali melegedők is megtelnek lassan. Idén október 15-től a módosított alaptörvény és a témába vágó szabálysértési törvény szerint nem lehet közterületen életvitelszerűen élni. Feltehetően eltűnnek az utcákról, kapualjakból a fedélnélküliek.

Annak érdekében, hogy menedéket találjanak a hideg napokra, a kormány 300 millió forintos ­hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról döntött. Ebből szeretnék megoldani, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz. Az említett forrásból kellene létrehozni olyan első­ befogadóállomást, ahol az akut helyzetű rászorulók kapnának ellátást addig, amíg valamelyik intézmény ­fogadni tudja őket. A gyors intézkedést igénylő krízishelyzeteket is ebből a pénzből oldanák meg. A tervek szerint az országban a nappali melegedők nyitvatartása hatról tízórásra nő majd, az éjjeli menedékhelyek továbbra is 14 órás nyitvatartással működnek. Ez azt jelenti, hogy az intézményrendszernek a hét minden napján, éjjel-nappal, folyamatosan rendelkezésre kell állnia.

Megnéztük, megyénk nagyobb városaiban hogyan gondoskodnak a hajléktalanokról, miként alkalmazkodnak a megváltozott előírásokhoz.

Gyöngyösön jelenleg is telt házzal üzemel a Hajléktalanok Gondozóháza – tudtuk meg Maka Piroskától, a ­Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetőjétől. Telephelyükön három intézményegység működik. Az átmeneti szálláson, az éjjeli menedékhelyen és a nappali melegedőben 15-15 rászorulót tudnak fogadni. Nemrég újabb tíz hellyel bővítették a kapacitást. A szolgáltatások – a nappali melegedő, az ­éjjeli menedékhely, s a krízisférőhelyek – díjtalanok. Az átmeneti szállás 24 órás nyitvatartású, a nappali melegedő reggel 7 és délután 4 óra, az éjjeli menedékhely a bővített krízisférőhelyekkel este 6 és reggel 8 óra között tart nyitva.

Október 15-től szabályt szeg az, aki közterületen életvitelszerűen él. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel

Hatvanban a hajléktalanok ellátása Hatvan Város Önkormányzata és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között 2005. november 25-én létrejött ellátási szerződés révén biztosított. Az utóbbi Gondviselés háza a Nagytelek utca 2. alatt várja a fedélnélkülieket – közölte Molnár József ­önkormányzati sajtóreferens. A nappali melegedő negyven embernek tud szakszerű segítséget biztosítani a városban és vonzáskörzetében élő hajléktalanok közül. A cél, hogy napközben kulturált környezetben tölthesssék el az idejüket, és kielégíthessék alapvető fizikai szükségleteiket. Az éjjeli menedékhely a közterületen, vagy lakhatásra alkalmatlan helyiségben életvitelszerűen tartózkodó rászorulók téli időszakban történő ellátását biztosítja. Itt éjszakai nyugodt pihenésre van lehetőség, továbbá szociális munkát kínálnak, segítik a munkavállalást. E helyen harminc embert tudnak fogadni. A nappali ellátást október 31-ig munkanapokon 10-től 18-óráig biztosítják. November 1-jétől 8–18 óráig, de az intézmény folyamatos 0–24 órás nyitvatartással működik.

Hivatalosan október 15-től van téli krízisszezon. Idén viszonylag enyhe volt az ősz, így a megyénkben működő szállókon, menedékhelyeken még van hely.

A megyeszékhelyen még most alakítják ki a nappali ellátóhelyet

Zentai László, az egri önkormányzat médiareferense közölte: 2015 óta a helyhatóság a Tulipán tér 1. alatti gondozói házban átmeneti szállást és éjjeli menedékhelyet biztosít a fedél nélkülieknek. A nappali ellátót ugyanott most alakítják ki, így 2019-ben teljessé válik az egri szociális ellátórendszer. A Tulipán téri intézményben 52 férőhely van, s november 1-jétől megnyílik tíz krízisférőhely is. Az életvitelszerűen a belvárosban tartózkodó hajléktalanok hozzáférhetnek nekik megfelelő szolgáltatásokhoz. Az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény a gondozói házban fogadja a rászorulókat, erős fagyok idején együttműködik az Egri Főegyházmegyei Karitász Szervezettel, s a Szvorényi úton éjjel-nappali ellátást, melegedési lehetőséget és élelmet nyújt a rászorulóknak.

Az egészségüket is akarják óvni

Megyénk nagyobb városaiban az ezért felelős szervezetek igyekeznek ­gondoskodni a fedél nélküliek egészségügyi ellátásáról is. A hideg évszakban ugyanakkor az utcai szociális munkások feladataik részeként feltérképezik, továbbá felkutatják és minden eszközzel segítik mindazokat, akik a megváltozott szabályok ellenére sem bíznak az intézményes ellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában