eger

2018.10.09. 19:40

Sétával hívták fel a figyelmet az emlőrák megelőzésére

A szakemberek szerint a szűrés perceket, a betegség egy egész életet elvesz.

Molnár Helga

A mozgósító séta a rózsaszín lufikkal Fotó: Huszár Márk

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete figyelemfelhívó demonstrációt szervezett kedden immár tizenkettedszer a mellrák elleni küzdelem jegyében.

Ezzel a rendezvénnyel irányították a figyelmet az emlőrák korai felismerésének fontosságára, a rák elleni küzdelemre, a mellrákos megbetegedések okozta tragédiákra. Az esemény első részében a Megyeháza Barkóczy és Eszterházy termeiben az érdeklődők az emlődaganat genetikai kockázatáról, szűréséről és annak kockázatairól hallhattak előadásokat. Ezt követően pont délután három órakor mozgósító sétára indultak a Dobó térre, ahol a köszöntők után elengedték a program jelképévé vált rózsaszín lufikat.

A mozgósító séta után a Dobó téren a Magyar Rákellenes Liga elnöke beszélt a szűrések, s a mellrák felismerésének fontosságáról. Rozványi Balázs szerint a legfőbb üzenet, hogy a szűrés perceket vesz el az életünkből, míg a későn felismert betegség éveket, illetve az egész életet.

– Meg kell tanulni az önvizsgálatot, s egy egész életen át alkalmaznia kell minden nőnek ciklusuk megfelelő napján. Ekkor az emlő állománya a legpuhább, s a legjobban kitapintható bármilyen elváltozás – mondta el az elnök a leglényegesebb gyakorlatot.

Kiemelte, 45 év felett el kell menni a szűrésre, amire kétévente kapnak a nők értesítést.

A mozgósító séta a rózsaszín lufikkal Fotó: Huszár Márk

– Ezzel biztosíthatják a nők azt a lehetőséget, hogy korai stádiumban elkapható a betegség – hangsúlyozta Rozványi Balázs. Végezetül felhívta a a 65 év feletti hölgyek figyelmét arra, hogy ebben a korban sem szabad abbahagyni a rendszeres szűrést.

Elhangzott, a 45 és 65 év között a legveszélyeztetettebbek a nők, az összes diagnosztizált betegség fele ebben a korban jelentkezik, az e feletti korosztály pedig az egésznek a 40 százalékát adja.

– Próbáljuk meg a családtagjainkkal is megbeszélni a megelőzés, valamint a rendszeres szűrés fontosságát – zárta gondolatait a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke is részt vett a rendezvényen. Elárulta, szűk családi körben előfordult emlőrák, de a korai felismerésnek hála, szerencsés véget ért a betegség.

A rózsaszín lufik elengedése után az Egri Zumba Klub szórakoztatta a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában