heves megye

2018.11.24. 07:00

Most már veszélyes a nyárigumi, itt van az ideje az autók téliesítésének

Az utóbbi napok télies időjárása miatt megteltek a megyei gumiszervizek. Sokan most szeretnének autójukon téligumira váltani, holott ezt ideális esetben már októberben el kellett volna végezni.

Süli Kinga

A gumicserét minden esetben érdemes a szakemberekre bízni, akik ellenőrzéseket is elvégeznek Fotó: Berán Dániel

– Jelenleg minimum egyórás a várakozási idő a szervizünkben, de időpontot is lehet foglalni. Mindennap be vagyunk táblázva, de nemcsak mi, a többi szerelőműhelyben is ugyanez a helyzet. Nem éri meg a cserét halogatni, a hidegben csúszik a nyárigumi, nem véletlenül volt az utóbbi időben sok baleset a megyei utakon – mondta el portálunknak Magdus Csaba. Az egri Gumibörze vezetője kiemelte, négy évszakos gumit megyénkben nem érdemes választani a domborzati viszonyok miatt, mindenképpen téligumit javasol az autósoknak. Hozzátette, bár otthon is el lehet végezni a téligumira váltást, ő mégis azt tanácsolja, inkább szakemberhez forduljanak az autósok, mert akkor biztosan megfelelő lesz a csere, és a szervizekben számos ellenőrzést is végeznek, például megnézik a guminyomást, a gumi mélységét is. Aláhúzta, ideális esetben október közepe táján kellene téligumira váltani a járművezetőknek, de sokan sajnos megvárják az igazán hideget.

A gumik cseréjének összege egyébként szervizenként változó. Általában 6–10 ezer forint között mozog, a gumik ára pedig mérettől függően darabonként 12–25 ezer forint között alakul, ám egy gumit – amennyiben megfelelően közlekedünk vele, és az évszaknak megfelelően cseréljük – több évig is biztonságosan használhatunk.

A gumicserét minden esetben érdemes a szakemberekre bízni, akik ellenőrzéseket is elvégeznek Fotó: Berán Dániel

A rendőrség is óvatosságra int. A honlapjukon található tájékoztató szerint a téli közlekedés más vezetéstechnikát és fokozott figyelmet igényel a sofőröktől. Ügyelni kell a járművek téli időszakra történő felkészítésére is. Ha hosszú távra tervezünk autónkkal, érdemes szakemberrel átvizsgáltatni, elengedhetetlen a fékrendszer, az akkumulátor és a gumik ellenőrzése. Figyelni kell arra is, hogy jól működjön a páramentesítő, az ablaktörlő, utóbbihoz téli ablakmosó folyadékot kell használni. Indulás előtt a lámpákat is érdemes ellenőrizni, hogy nem került-e rájuk sár, nem párásodtak-e be, mert ezek csökkenthetik a fényerőt. Ha hosszabb útra indulunk, hasznos takarót, meleg ruhát, vizet és vontatókötelet is bekészíteni a kocsiba.

A vezetéstechnikában javasolják a nagyobb követési távolságot, az útviszonyoknak megfelelő haladást. Kérik az autósokat, hogy tartózkodjanak a hirtelen kormánymozdulatoktól, óvatosabban fékezzenek és gyorsítsanak, s használják a biztonsági öveket.

Vannak kockáztatók, de sokan óvatosak

Az autósok közül a legtöbben komolyan veszik a téli időszakra való felkészülést, de akadnak olyanok is, akik szerint ilyenkor elegendő, ha kicsit körültekintőbben közlekednek. Egy neve elhallgatását kérő megyei férfi elmondta, mivel ritkán, legtöbb esetben hétvégén közlekedik az autójával, nem szokott téligumira váltani, hiszen csak rövid utat tesz meg kocsijával, ilyenkor óvatosabban közlekedik. Egy egri, felsővárosban élő hölgy ragaszkodik a téligumihoz, a családban már történt komolyabb autóbaleset a téligumi hiánya miatt. Ezért inkább spórol év közben, de áldoz arra, hogy télre megfelelően felkészítse az autóját.

 

Címkék#téli idő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában