véradók napja

2018.11.27. 14:16

Nyitrai Zsolt: a véradás nemzeti ügy

Nélkülözhetetlen az a segítség, amelyet a magyar véradóktól kap a nemzet, hiszen évente nagyságrendileg négyszázezer véradás történik, kétszázötvenezer segítő szándékú véradónak köszönhetően – emelte ki keddi napirend előtti, a véradók napja alkalmából elhangzott parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

Heol

Nyitrai Zsolt napirend előtti felszólalása

– A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja nevében most azért kértem szót napirend előtt, mert ma, november 27-én van a magyar véradók napja – mondta a miniszterelnöki megbízott. – Ezen alkalomból azt javaslom, hogy itt, a magyar Országgyűlés nyilvánossága előtt hangsúlyozzuk a magyarországi véradók fontos szerepét, segítségét, áldozatvállalását. Nélkülözhetetlen az a segítség, amelyet a magyar véradóktól kap a nemzet, hiszen évente nagyságrendileg 400 ezer véradás történik, 250 ezer segítő szándékú véradónak köszönhetően.

Nyitrai Zsolt aláhúzta: a vér és a véradás az életet jelenti. Emberi vért csak emberi szervezet tud termelni. A gyógyításban a vérkészítmény-alkalmazás szerepe nem pótolható. Számos betegség vagy vérveszteséggel járó állapot emberi vér adása nélkül nem kezelhető. Az önkéntes véradók segítsége nélkül évente több mint 400 ezer vérre szoruló beteg gyógyulására nem kerülhetne sor.

– Ahhoz, hogy hazánkban, Magyarországon a vérellátás folyamatos és biztonságos legyen, naponta közel 2 ezer véradás szükséges – emelte ki. – A hazai véradásokat a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezi. A véradásszervezői mozgalomnak köszönhetően naponta országosan 60 helyszínen lehet a véradóknak élni a segítséggel, lehetőség szerint minél közelebb az otthonukhoz, munkahelyükhöz. A véradás egyfajta önkéntes szűrővizsgálat is egyben, hiszen ezáltal saját egészségünkért is sokat tehetünk, segítünk, és magunkat is vizsgáljuk. A Magyar Vöröskereszt jóvoltából már egy telefonos applikáció figyelmeztet bennünket, hogy véradás után eltelt 56 nap, és újra mehetünk vért adni, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy ezt hol tehetjük hozzánk a legközelebb. A véradások száma a nyári évszakban a legalacsonyabb, így ekkor különösen érdemes erre odafigyelnünk. Arra biztatom a képviselőcsoportok tagjait, hogy aki teheti, az adjon vért. A véradás nemzeti ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában