Átalalkulás

2018.12.26. 15:30

Fontos változások a takarékfiókok tevékenységében

Jelentős átalakulások kísérik a takarékszövetkezetek működését. Több fiók működését áthelyezték megyénkben is.

Tari Ottó

„Útba esik jövet-menet a Takarékszövetkezet”. Az idősebbek még emlékezhetnek a szocializmus évtizedeinek e reklámszlogenjére. A pénzintézetet az Országos Takarék Iroda (OTI), majd ennek utódja, az Országos Takarékpénztár (OTP) mellett azért hozták létre, hogy az emberek számára a kisebb településeken is „házhoz vigyék”, vagy legalábbis mindenki számára elérhető közelségben kínálják a tranzakció az idő tájt meglehetősen szűkös lehetőségét. (Még akkor is, ha a kifejezést abban az érában nem sokan ismerték.) A rendszerváltozást követően azonban a versenyhelyzet azt diktálta, hogy lépést tartsanak a megváltozott körülményekkel. Ennek egyik jeleként az elmúlt időszakban több helyen már csökkentett félfogadási idővel várták az ügyfeleket, a december mögöttünk álló része pedig további jelentős változásokat hozott a takarékszövetkezetek életében.

A Takarékbank Zrt. közgyűlése által elfogadott stratégiát november végén jelentették be. Az országos sajtóban megjelent elemzések alapján a fiókhálózatát tekintve a Takarék-csoport az első, mérlegfőösszegben pedig a negyedik a hazai bankok sorában, s a cél az, hogy hatékonyságban is tartsa a versenyt a többi pénzintézettel. A Takarék-csoport 2019–2023-as időszakra szóló üzleti stratégiájának a versenyképesség, az üzleti és szervezeti korszerűsítés, a megújuló tradíciók a legfőbb céljai. A tervek középpontjában egy modern, a digitalizáció terén aktív, országosan elérhető univerzális bank kialakítása áll, amely 2020-ra a jelenlegi takarékok fokozatos, országos fúziójának eredményeként jön létre.

Több Heves megyei településen takarékbuszt indított tavaly a pénzintézet Fotó: Gál Gábor

A Takarék Csoport rendelkezik a legszélesebb hálózattal, csaknem annyi fiókot üzemeltet, mint az összes többi bank együttvéve. A fiókprogram révén évi hétmilliárd forintos költségmegtakarításra számítanak.

A pénzintézet tájékoztatása szerint Heves megyében több fiók megszűnik, illetve – ahogy a hivatalos tájékoztatásban fogalmaznak – a tevékenységüket áthelyezik. Rendszerint a legközelebbi nagyobb településre, illetve, ahol ilyen nincs kényelmes közelségben, akkor egy nagyobb önkormányzathoz. Az erre vonatkozó felhívásokat már eljuttatták a lakossághoz. Például a rózsaszentmártoniak a község honlapján is értesülhettek arról, hogy a faluban működő takarékszövetkezet december 17-étől üzleti tevékenységét áthelyezi Petőfibányára, de közlik azt is, miszerint a legközelebbi kirendeltségeik Ecséden, valamint Gyöngyöspatán találhatók. A sor Adácstól Detken és Kiskörén át Zagyvaszántóig folytatható: a jövőben Lőrincire, Hatvanba, Gyöngyösre, Besenyőtelekre vagy éppen Füzesabonyba kerül az üzleti tevékenység, s ez a lista korántsem teljes. (A www.centraltakarek.hu oldalon tételesen elolvasható minden fontos tudnivaló.) Az átalakítást december 10-e és 20-a között levezényelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában