hajléktalanság

2018.12.18. 14:00

Hevesben is fontos a fedél nélküliek védelme a tél beköszöntével

Amikor télen hidegebbre fordul az idő, mindig kiemelt figyelem fordul a hajléktalan emberekre. Kíváncsiak voltunk, megyénk nagyvárosaiban hogyan működik az ellátórendszer.

Molnár Helga

Megyénk nagyvárosaiban az ellátórendszer kellően sok helyet biztosít a hajléktalanoknak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az elmúlt napok már kemény éjjeli és enyhébb nappali fagyokat hoztak. S bár a hajléktalanság nem speciálisan téli probléma, ebben az időszakban már életveszélyes lehet az utcán aludni. Megkérdeztük a gyöngyösi, hatvani és egri ellátórendszert, miképpen készülnek, illetve a tavalyi évhez képest történt-e változás a szolgáltatásban.

Maka Piroska, a ­gyöngyösi Kistérségi Humán ­Szolgáltató Központ igazgatója kérdésünkre elmondta, a Menház út 33. szám alatt található a Hajléktalanok Gondozóháza, ahol a nappali melegedő mellett 15 ember számára átmeneti szállást és 15 személyes éjjeli menedékhelyet biztosít az év minden napján az intézmény.

– A téli krízis időszakban további tíz férőhelyen krízis éjjeli menedékhely működik november 1-jétől április 30-ig. Fontos, hogy valamennyi szolgáltatás az év minden napján nyitva van és rendelkezésre áll – tette hozzá az igazgató. Kifejtette, az éjjeli menedékhely krízisférőhelye 2017-ben bővült az addigi hatról tízre.

Megyénk nagyvárosaiban az ellátórendszer kellően sok helyet biztosít a hajléktalanoknak
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Utcai szociális szolgálatot biztosítunk november 1-jétől hétköznapokon és hétvégéken egyaránt – részletezte. – 2016-tól a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kötött együttműködés eredményeképpen naponta élelmiszermentés keretében kenyér- és pékárut, valamint gyümölcsöt tudunk adni az intézmény szolgáltatásait igénybe vevőknek. Tavaly és idén a Hajléktalanok Közalapítványa pályázati keretéből bútorokat és eszközöket, ágyakat, szekrényeket, matracokat, székeket vásároltunk az intézménybe.

Egerben a Tulipán tér 1. szám alatt található a Hajléktalanok Gondozóháza, ahol három szolgáltatás is működik. Varga István, az intézmény vezetője arról tájékoztatott, hogy az ápoló-gondozó otthonban 28 férőhely van, az átmeneti szálláson tíz, míg az éjjelin 52, a téli krízisidőszakra tekintettel további tíz hellyel állnak a rászorulók rendelkezésére.

– Feladatunk a családias légkör kialakítása, lehetőség szerint a család pótlása – tette hozzá Varga István. – Ezt sok egyéni beszélgetéssel, közös rendezvénnyel, foglalkoztatással, egyénre szabott figyelemmel és bánásmóddal igyekszünk biztosítani. Célkitűzésünk a szeretettel teljes légkör, a biztonságérzet, a nyugalom biztosítása, hogy lakóink önmagukkal és a környezetükkel harmóniában éljenek.

Hatvanban a hajléktalanok ellátása az önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között 2005. november 25-én létrejött szerződés útján biztosított – mondta Molnár József, önkormányzati főtanácsadó.

– A nappali melegedő negyven ember részére képes szakszerű segítséget ­biztosítani, míg az éjjeli menedékhely harmincat otthontalant tud fogadni. A nappali ellátást október 31-ig munkanapokon ­10-től 18-óráig vállalják, az éjjeli menedékhely november 1-jétől nyolctól este hat óráig biztosít ellátást, de az intézmény folyamatos nyitvatartással működik – fűzte még hozzá Molnár József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában