Eger

2018.12.17. 14:00

Majd’ egymilliárdos mozaikdarabka: megújul a Sas utca

Teljes egészében megújul az egri Sas utca Kistályai úti csomóponttól a vasúti átjáróig tartó szakasza. A 887 millió forintos munka februárban indulhat.

Pócsik Attila

Óriási forgalmat lebonyolító útszakaszról van szó, amelynek felújítása nemcsak az ott lakókat érinti, hanem minden egrit

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

– Az már a tervezéskor, s persze a korábban tartott lakossági fórumon is kiderült, nemcsak az ott lakóknak, de minden egrinek fontos a Sas utca felújítása – mondta Habis László polgármester, miután a közbeszerzési eljárásban nyertes HE-DO – Penta építőipari konzorcium képviselőivel, Sipos Zsolt és Pánczél Ottó Péter ügyvezetőkkel aláírta a kivitelezői szerződést. A városvezető rámutatott: a megyeszékhely egyik igen fontos összekötő útjáról van szó, amely éppúgy átkelési szakasz a turistáknak, mint a gazdasági szereplőknek.

Óriási forgalmat lebonyolító útszakaszról van szó, amelynek felújítása nemcsak az ott lakókat érinti, hanem minden egrit Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– Egy két évvel ezelőtti döntés ad alapot arra, hogy ma megköthetjük e szerződést – emlékeztetett Habis László. – Ismert: még 2016-ban született kormányzati határozat arról, hogy a Területi és Településfejlesztési Operatív Programban Eger rendelkezésére álló 11,08 milliárd forintos keretet 13,45 milliárdra emelik. Ez teremtette meg a lehetőséget egyebek között arra is, hogy megvalósíthassuk az Integrált Városfejlesztési Stratégiában megfogalmazott célokat, így egyebek között a megyeszékhely meg közelíthetőségének, valamint a munkába járás feltételeinek javítását s a városon belüli közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

A polgármester szavai szerint a Sas utca rekonstrukciójával egy újabb mozaikdarab kerül a helyére. Hogy a hasonlatot alátámassza, kifejtette, hogy éppen a napokban készül el a közútkezelő beruházása, a Sas utca–Kertész út–Kistályai út csomópont átépítése és jelzőlámpásítása, amelyhez kapcsolódóan az egri önkormányzat lámpával védett gyalogos- és kerékpáros átkelőt létesít a Malom és a Sas úti egyetemi kollégium között, több vállalkozás telephelyének közelében. Habis László ugyancsak fontos „mozaikdarabként” említette a jövőre tervezett beruházásokat, a Stadion és a Bródy utca felújítását, illetve a Mekcsey utca és a Kertész utca 2020-as rekonstrukcióját. Ez utóbbi esztendő nyarán pedig várhatóan átadják az Egert az M3-as autópályával összekötő gyorsforgalmi utat, az M25-öst, ekkorra pedig „új szintre kerül a város az ország logisztikai térképén”.

Pánczél Ottó Péter (balról), Habis László és Sipos Zsolt a kivitelezői szerződés aláírásakor
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

Visszatérve a Sas utcai felújításra, Sipos Zsolt, a HE-DO ügyvezetője elmondta: csaknem tízezer négyzetméternyi burkolat újul meg, hiszen a beruházás egy 780 méteres szakaszt érint, 830 méter hosszon pedig kerékpárút épül, amely becsatlakozik az észak-déli hálózatba.

Elhangzott: a közlekedési felületek mellett zöldfelület-rendezés, a patakhidak felújítása, valamint az ivóvíz gerinc- és bekötővezetékek és a termálvízvezeték cseréje is szerepel a programban. Ugyancsak generális javításokat végez a kivitelező a Sas utca alatt húzódó szennyvízcsatornán, továbbá kicseréli a gázleágazó vezetékeket is. Az északi oldalon az útpályával párhuzamosan alakítanak ki várakozóhelyeket, míg az utca déli oldalán nagyobb befogadóképességű parkoló épül.

Címkék#sas utca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában