eger

2019.01.08. 14:56

A bazilika altemplomában temették el a főpásztort

Krisztust szolgálta tevékeny életével dr. Seregély István.

Süli K.

Több százan búcsúztatták dr. Seregély István nyugalmazott egri érseket kedden délelőtt a bazilikában. Az egykori főpásztor földi maradványait a lelki üdvéért bemutatott szentmisét követően a főszékesegyház altemplomában helyezték örök nyugalomra. Az eseményen mások mellett hazánk apostoli nunciusa, püspökök és paptestvérek, Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, országgyűlési képviselő és Habis László egri polgármester is részt vettek.

Sokan rótták le kegyeletüket az egykori főpásztor előtt Fotó: MTI

A gyászmisét dr. Erdő Péter mutatta be. A bíboros homíliájában kiemelte, Seregély István egy olyan időszakban fogadta el Isten meghívását, amikor a papi szolgálat már nem volt divat. Plébánosként kapott érseki kinevezést, amely a különleges és általános bizalom megnyilvánulása volt. Hosszan sorolta az egykori főpásztor érdemeit és aláhúzta, Seregély István életét a Krisztus iránti személyes szolgálatnak tekintette.

A szentmisét követően felolvasták a szentatya erre az alkalomra írt levelét, az elhunytat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Habis László, valamint Ternyák Csaba egri érsek is elbúcsúztatta.

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában